23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Starosti o známost a budoucnost vnučky

17. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/39 Proměny papežství, 17.9.2004, Autor: Hana Imlaufová

Naše druhorozená vnučka má léta známost. Vše se jevilo jako dobré. Chlapec také, jak se říká, chodí do kostela. Najednou se stalo něco nepředpokládaného. V jednání užil dosti nevhodných slov, navíc se zdá, že žárlí, a také se ukazuje, že je na peníze. Vnučce nepřeje studium na vysoké škole, které jí za pár dnů začíná. Holka to obrečela a máma, která jí řekla, že takového kluka teda nehodlá snášet, se jí znelíbila. Je zamilovaná a myslí si, že sňatkem a založením rodiny vše napraví...
V. R., královéhradecká diecéze

Z vašeho dotazu je patrné, že o vnučce hodně přemýšlíte. Chápu vaše obavy, ale musím poznamenat, že v této etapě jejího života už jí do něj příliš zasahovat nemůžete. Vzhledem k tomu, že její známost trvá už léta (jak jste napsal), dá se předpokládat, že není ve fázi úplné zamilovanosti, kdy by chlapce jen slepě obdivovala a příliš ho neznala. Pokud přistupuje ke své známosti odpovědně již delší čas, jistě svého chlapce už zažila v mnoha situacích. Právě okolnost, kdy užil nevhodných slov, byla asi jednou z těch zátěžových. Jak jste se o tom vlastně dozvěděl? Pokud o tom mluvila sama, bylo by to z její strany stěžování. To by mohlo znamenat, že sama není spokojená a do vztahu jí to vneslo pochybnosti. Pokuste se nechat ji samotnou objevovat nejen chlapcovy dobré, ale i špatné stránky, aby rozhodování o tom, zda bude ve známosti pokračovat, bylo jejím rozhodnutím. Pokud obrečela to, že on jí nepřeje studium, bylo to pro ni jistě nepříjemným zážitkem. Ale možná že brečela proto, že ke svému smutku ještě musela vyslechnout výtky od svých nejbližších.

Rodiče dospělých dětí, které mají známost, jsou mnohdy s partnerem své dcery či syna nespokojeni. Někdy se dokonce stává, že se snaží najít na něm co nejvíce špatného, aby synovi či dceři vztah rozmluvili. Je to asi častá reakce na novou situaci, kdy dítě pomalu opouští domov a osamostatňuje se. Vy jako dědeček jste to jistě kdysi také bolestně prožíval. Ale pokud je reakce rodičů, eventuálně prarodičů, hodně silná, může mladého člověka vést spíše k tomu, že se zatvrdí. Může vést ke ztrátě ochoty sdílet se, vyprávět o zážitcích, plánech a případných zklamáních ve vztahu.

Pro vaši vnučku by bylo dobré, aby především ona se svým hochem probrala to, co se ukázalo jako nejasné. Tedy příliš tvrdá komunikace, vztah k penězům, odpor k jejímu studiu nebo žárlivost. Pokud bude nacházet hodně nejednoty, sama bude směřovat k tomu, že tento partner by asi nebyl vhodný pro celý život. Jestliže začíná studovat, asi nepřemýšlí hned o uzavírání manželství. Obecně se nedoporučuje kumulovat v životě příliš důležitých „startů“ - a těmi rozhodně počátek manželství a počátek studia na vysoké škole jsou. Pro vaši vnučku by bylo vhodné, aby se svým partnerem o všem co nejvíce komunikovala, aby se s ním společně zamýšlela nad budoucností, aby se s ním společně modlila. Ale to vše bude muset spíše objevit sama, případně s pomocí přátel nebo kněze, ke kterému by měla důvěru, či přečtením dobré knížky. Existuje i možnost setkávání ve skupině mladých lidí, kteří uvažují o manželství, pod vedením manželského páru. Pokud by na taková setkání vnučka mohla chodit, jistě by to jí i jejímu partnerovi pomohlo v učení partnerské komunikace a poznávání toho, zda je partner opravdu „ten pravý“. V případě zájmu se na mne může vaše vnučka obrátit. Vše, co objeví a pochopí mladí sami, je nejvíce cenné a zároveň jsou ochotni to přijmout za své. Přála bych vaší vnučce, aby spolu se svým hochem objevili buď to, že jejich cesty by se dále měly rozdělit, anebo naopak to, že přes nejistotu okolí je jejich láska opravdová a navzdory těžkostem může trvat dále. Vy se za toto její objevení Boží vůle můžete jen modlit.

Mgr. HANA IMLAUFOVÁ, Křesťanská pedagogicko-psychologická poradna v Praze

Rodiče dospělých dětí, které mají známost, jsou mnohdy s partnerem své dcery či syna nespokojeni. Někdy se dokonce stává, že se snaží najít na něm co nejvíce špatného, aby synovi či dceři vztah rozmluvili. Je to ovšem asi častá reakce na novou situaci, kdy dítě pomalu opouští domov a osamostatňuje se.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou