26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nežárlete na Boha, manželku vám křtem nebere

25. 1. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/4 Objevné nahlédnutí do života Boženy Němcové , 25.1.2012, Autor: Miloš Szabo

Po osmatřiceti letech spokojeného manželství se moje žena rozhodla dát se pokřtít. Já věřící nejsem a s jejím rozhodnutím nesouhlasím. Co z toho pro nás vyplývá? Musíme být např. znovu oddáni a očekává se ode mě, že s ní pak budu chodit do kostela?

Předně: vážím si vaší otevřenosti i upřímnosti. Je to pro mě nejen znamením, že se zajímáte o víru své manželky, ale především o ni samotnou. Manželství nejen podle chápání církve, ale i podle občanského zákoníku má být uzavíráno s vůlí trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy s cílem vytvoření fungující rodiny. Není důvod pochybovat, že jste takovýto úmysl měli oba.

Bylo logické a přirozené, že jste jako nepokřtění a nevěřící uzavírali sňatek před civilním úřadem. Církev vás tedy zpětně nemůže a nechce zavazovat k něčemu, co jste nebyli schopni ani nemohli udělat: abyste tenkrát měli svatbu v kostele. Naopak, vaše manželství jako svazek dvou nepokřtěných uznává za přirozeně platný, tudíž ho není potřebné opakovat. Jediné, na co se kněz, připravující vaši manželku ke křtu, bude určitě ptát, je zda vás stále miluje a je ochotna s vámi nadále sdílet zbývající roky života. Správné by bylo položit tuto otázku i vám, protože i vy máte právo říct, zda tak vážný krok, jako je křest vaší ženy, neznamená pro vás absolutně nepřijatelnou skutečnost.

To, co se tím malým průzkumem a následně administrativním krokem učiní, je tzv. sanace čili „uzdravení“: nechápejte tento výraz nijak negativně. Z pohledu věřícího člověka vstoupí křtem do vašeho svazku třetí bytost, kterou není nikdo z lidí, ale Bůh. O tom, že tuto skutečnost je zapotřebí brát vážně, svědčí mj. to, co zmiňujete ve své otázce. Křest není pouze rituál a jednorázová kulturně-společenská záležitost, nýbrž začátek nového života s Bohem. Opravdu se nedivím, že se toho trochu bojíte. Je to signál, že jste si vědom případných změn, které pro vaši manželku křtem vzniknou.

Pro vás osobně jejím křtem nevzniká žádná nová povinnost. Spíše bych doporučoval, abyste se i vy s její vírou nezávazně seznámil, abyste věděl, v co věří a co to pro ni kromě chození do kostela znamená. Toto seznamování se s vírou ve vašem případě není a nesmí být automaticky spojováno se zájmem o křest (i když ho nikdy nelze vyloučit).

Budete-li chtít s ní prožít neděli, zajdete si s ní do kostela nikoli proto, že musíte, ale protože chcete. Můžete si pak povídat i o tom, co jste viděli, slyšeli, zažili… Láska přece hledá štěstí a dobro druhého. A když jste na své budoucí ženě objevil řadu dobrých vlastností již před oněmi 38 lety, všechna pozitiva její osobnosti by se měla křtem jen zvýraznit. Nežárlete prosím na Boha, manželku vám nebere. Naopak, bude vám ji po každé modlitbě a bohoslužbě vracet domů: a měla by být mnohem radostnější, laskavější, obětavější a vnitřně krásnější než kdykoli předtím.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou