26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na dobrodružné cestě za dobrem

28. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/48 Jak prožít advent, 28.11.2006, Autor: Radek Čapek

Je asi zbytečné představovat emeritního rektora Karlovy univerzity Radima Palouše. K poklidnému až suchopárnému životu akademika má však tento první polistopadový rektor daleko. Jako osmnáctiletý hasil v sousedním bytě zápalnou bombu, později se zapojil jako spojka do pražského povstání. Se skauty se plavil po Visle na vyspraveném německém skútru, který s kamarády vylovili po válce na dně pražského kotviště. To všechno byla ale jen předehra k dobrodružným a neklidným letům následujícím.

V předvečer komunistických čistek na univerzitě získal jako žák Jana Patočky doktorát z filozofie a nastoupil jako redaktor. Když se ale postavil proti podepisování prohlášení odsuzujícího Miladu Horákovou, stal se ze dne na den outsiderem, kterým zůstal až do „sametové revoluce“. Jeho pracovní kariéra za socialismu začala u soustruhu, v osmašedesátém coby novopečený docent krátce navštívil evropské špičky vzdělanosti (např. Cambridge), aby se brzy opět zařadil mezi kotelníky.
Radim Palouš, jak ho představuje i vydaný knižní rozhovor Dobrodružství pobytu vezdejšího, je rozený pedagog a výborný vypravěč. V nejsilnějších pasážích (válka, prázdninová výprava se skauty na moře, pronásledování disidentů, listopad 1989) jakoby se otázky tazatele ztrácely. Porovnáme-li v tomto ohledu předchozí knižní rozhovor, který vedl Josef Beránek s jiným profesorem filozofie výchovy – Janem Sokolem, je vidět znatelný rozdíl. Zatímco v rozhovoru se Sokolem zaimponuje jeho brilantní intelekt, schopnost krátce odpovědět, a přece vystihnout podstatné, pro Palouše jsou otázky kolikrát jen směrováním řečiště odpovědí, rytmizujícím prvkem a návěštím před důležitými momenty. Paloušovi totiž nejde o vyprávění historek, jichž může za svůj požehnaně dlouhý život líčit nepřeberné množství, nýbrž tíhne neustále k reflexi svých zážitků, k jejich vypointování v širších osobních a třeba i společenských souvislostech.

I TUŠENÍ JE UMĚNÍ
V tomto smyslu je milé Paloušovo hledání řádu – ne zkostnatělého zákoníku, ale onoho hlubšího řádu v pozadí přírody, kde ani dvě rostlinky nejsou úplně stejné, a přitom je úspěšně můžeme řadit do čeledí, druhů a řádů. Jeho důraz na pokoru: „Být pokorný znamená neprosazovat se, ale naslouchat a poslouchat, být poslušný nároku, který na mě klade odpovědnost. Znamená to být otevřený, být doufající.“ Taková pokora je pro Palouše jedinou lidskou „silou“, kterou chápe jako nehříšnou. Jiným silným místem je závěr rozhovoru, kde hovoří o významu polozapomenutého umění tušení, jež je pro lidský život obdobně důležité jako naděje či trojlístek klasických lidských mohutností – rozum, vůle, cit. Palouš však na podobná témata zabrousí vždy přirozeně, v kontextu vyprávění a bez poučování. Půvabným příkladem je i vyprávění pohádky o perníkové chaloupce jako cesty k pochopení transcendence.
Velká Paloušova témata, jako např. život a dílo T. G. Masaryka, B. Bolzana a především J. A. Komenského, globalizace a totalitarismus, nejsou v knize nijak mimořádně akcentována. Tento rozhovor nemůže suplovat Paloušovy odborné statě, může ale přispět k jejich porozumění. Nejcennějším přínosem knihy je svědectví o životě muže bohabojného a dobrého; svědectví o ceně životní moudrosti, která sice nezaručuje oslňující úspěch a bohatství, ale potěší na duši i na těle každého, kdo se s ní potká.
Dobrodružství pobytu vezdejšího. Radim Palouš v rozhovoru s Josefem Beránkem (vydalo Karmelitánské nakl. 2006)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou