23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mohou řeholnice žít a pracovat v soukromí?

22. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/30 Setkání mládeže ActIv8 na Velehradě, 22.7.2008

Slyšela jsem, že jsou u nás řádové sestry, které po složení slibů žijí dál v soukromí, chodí do zaměstnání a s řádovou komunitou se jen scházejí. O jakou kongregaci nebo institut se jedná? Zajímaly by mne také podmínky přijetí. Je možné, aby byla přijata i vdova nebo rozvedená žena?

Řádové sestry, ať jsou to členky kontemplativních řádů nebo kongregací, jsou povinny žít v komunitě, protože společný život je neoddělitelnou součástí řeholního života. Mohou však nastat určité individuální situace, kdy sestra žije po určitý čas mimo svoji komunitu. Např. doba studia v zahraničí, zdravotní důvody atd.
Jiná je praxe sekulárních institutů. Členky i po složení slibů žijí dále v soukromí, chodí do zaměstnání a pravidelně se scházejí s tím, kdo je za institut zodpovědný. Nenosí řeholní šat. Ohledně přijímání členek, ať již jde o svobodnou, vdovu, případně rozvedenou ženu, má každý řád, kongregace i sekulární institut svoje pravidla. Je nutné se domluvit individuálně. Na webových stránkách Konference vyšších představených ženských řeholí v ČR http://www.volny.cz/kvpzr jsou uvedena všechna společenství v ČR i příslušné kontakty.
Sekulární instituty jsou jednou z odpovědí na potřeby dnešní církve. Jako jeden z možných příkladů uvedu Caritas Christi. Jde o univerzální institut, tvořený katolickými laickými křesťankami ve všech povoláních a na všech kontinentech. Nežijí společně, ale pravidelně se scházejí. Osobní doprovázení a dialog ve skupinách dovolují s ohledem na rozmanitosti prohlubovat denně odpověď na Boží volání.
Počáteční tříletá formace v Caritas Christi slouží k vyzkoušení. Uskutečňuje se v daném životním prostředí prostřednictvím rozhovorů a vždy je přizpůsobena skutečným životním okolnostem a osobnímu povolání. Potom následují ročně obnovované závazky až k definitivnímu spojení – k církvi uznané donaci (darování). V Caritas Christi působí svobodné ženy nebo vdovy. Více informací o tomto sekulárním institutu lze získat na adrese P. František Petrik, Komenského 13, 771 00 Olomouc, e-mail: institut.cc@volny.cz.
S. Václava Dudová SCM, předsedkyně Konference vyšších představených ženských řeholí v ČR


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou