26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Liturgie by měla být neokázale krásná

29. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007

Máme problém s tím, že náš kněz dost zvláštním způsobem prezentuje chudobu církve. Pozlacené nádoby nahradil hliněnými, zrušil vyšívaná plátna, šetří květinovou výzdobou. Je nám v kostele smutno, protože jsme přesvědčeni, že Bohu se má dávat to nejkrásnější.

Podle konstituce Sacrosanctum Concilium byla církev vždy přítelkyní krásných umění a zvláště výtvory sakrálního umění považovala za odlesk nekonečné Boží krásy. „Šlo jí o to, aby věci patřící k bohoslužbě byly skutečně důstojné, vkusné a krásné a aby byly znamením a symbolem vyšších skutečností,“ (SC 122). I když podrobnější Všeobecné pokyny k Římskému misálu říkají, že „vybavení kostela má přispívat spíše k jeho vznešené prostotě než k okázalosti“ (čl. 292) a „květinová výzdoba má být vždy umírněná“ (čl. 305), neznamená to, že by měly být ubohé.
Pokud jde o posvátné nádoby, především pro slavení eucharistie, mají být vytvořeny z ušlechtilého kovu. „Jsou-li zhotoveny z kovu, který oxiduje nebo je méně ušlechtilý než zlato, mají se zpravidla uvnitř pozlatit,“ (čl. 328). Biskupské konference však mohou požádat Apoštolský stolec o povolení nechat zhotovovat posvátné nádoby i z jiných pevných, netříštivých a trvanlivých materiálů (srov. čl. 329). V ještě podrobnějších směrnicích Německé biskupské konference (Leitlinien für den Bau und die Ausgestaltung von gottesdienstlichen Räumen, 2002 – dostupné též na www.dbk.de) se dovídáme, že pokud jde o květinovou výzdobu, je třeba dbát na její služebnou funkci. Má význam zdobeného objektu zdůrazňovat a nikoli zastírat. Přitom se má upustit od používání umělých květin (srov. odst. 7.2.1). Pokud jde o posvátné nádoby, má se pamatovat, že jsou při slavení liturgie ve středu pozornosti, a už proto je třeba věnovat jejich umělecké formě zvláštní péči. Spíše než sáhnout po hotových výrobcích, měly by se posvátné nádoby zadat ke zhotovení osvědčeným umělcům, uměleckým řemeslníkům a návrhářům.

S OHLEDEM NA POŽADAVKY DOBY
Protože liturgie je zpřítomněním Božího spásného jednání s člověkem, má uspořádání a forma liturgických nádob odpovídat požadavkům dnešní doby a kultury. Liturgie je též smírným spásným děním, směřujícím k integraci různých mentalit a temperamentů. Proto mají nádoby používané při jedné slavnosti tvořit co do formy a uspořádání esteticky harmonizující celek, přičemž je třeba zohlednit charakter liturgického prostoru. A protože liturgie jako dění spojené s jednáním cílí k dosažení činné účasti věřících, mají mít nádoby takovou podobu, která ještě více zdůrazní úkony s nimi prováděné. Tak např. ciborium, nádoba na uchovávání svátosti eucharistie ve svatostánku, by nemělo mít podobu kalicha – nádoby na tekutinu (!) (srov. odst. 6.1). Pokud jde o paramenta, tedy i liturgické textilie vůbec, měl by se brát v potaz charakter liturgického prostoru, aby nedocházelo k množení symbolů a tím k matení zvěstování (srov. odst. 6.2).
Nakonec shrnuji: liturgie nemá být jen „platná“, ale též krásná. Její krása nemá být sice okázalá, na druhé straně nesmí liturgie klesnout na rovinu ubohosti. Požadavkům liturgie v kostele tedy lépe odpovídá estetická květinová výzdoba, liturgické nádoby umělecky zhotovené z ušlechtilých materiálů a vkusná plátna: keramické nádoby se mi jeví estetičtější pro liturgii mimo kostel, bohatě vyšívaná plátna, zvláště ta barokizující, neodpovídají dnešní liturgické kultuře. Ale mohla by najít místo třeba v diecézním muzeu sakrálního umění.
P. Zdeněk Demel, vyučující praktické teologie na TF JU


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou