16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

I nízké splátky se mohou řádně prodražit!

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008

Blíží se vánoční nákupy. Letos mi nějak nevyšly peníze, ale rád bych udělal i přesto rodince radost. Mohli byste mi stručně poradit, kde je dobré si půjčit a na co si dát pozor? Čemu při nákupu na splátky věnovat největší pozornost? Jednoduše: jak nenaletět?

Nejdříve doporučuji pozorně prostudovat veškeré podmínky úvěru a rozhodovat se až v klidu domova. V obchodě na nás může být vyvíjen tlak jak obchodníkem, tak prostředím „vánoční nákupní horečky a skvělých cen“. Nabídka, kterou si nenecháme projít hlavou, tak často vypadá jinak. Varuji před půjčkami od pochybných firem, které se nezajímají o příjem žadatele ani registr dlužníků, ale jen o rychlý podpis na špatně srozumitelné smlouvě. Nepředpokládám, že byste chtěl kvůli penězům na dárky zastavovat nemovitost či shánět ručitele. Pokud vám tedy nestačí kontokorentní úvěr k vašemu běžnému účtu, zaměřte se na úvěry, které jsou nabízeny bankami po celý rok. Některé díky inspiraci jejich klienty doznaly „vánočních vylepšení“, jiné lze nazvat téměř perfektní či použitelné na cokoliv.
Také bychom se měli zamyslet, zda si musíme brát půjčku novou. Nemáme už jeden úvěr, který by šel navýšit? Setkal jsem se s klienty, kteří měli řadu menších úvěrů a ztráceli se v nich. Nehledě na jednoznačně vyšší náklady při splácení. Rád bych upozornil na nebezpečí, kdy si zákazník v průběhu času nabere více menších půjček, až nakonec zjistí, že v celkové výši jsou splátky nad jeho možnosti. To může vést k velkým problémům!
Vánoční úvěrové akce nabízejí slevu, bonus, minimální první splátku, odložené splácení. Nabídku je však nutné zvážit z hlediska celého plánovaného časového horizontu. Zatímco nevhodně zvoleného dárku se dá poměrně dobře zbavit, vycouvat z úvěrového závazku už tak snadné být nemusí.
Kromě úrokové sazby je třeba započítat také další náklady, jako vyřízení či vedení půjčky. I nízká splátka se nám tak může řádně prodražit. Proto byl zaveden ukazatel RPSN (roční procentní sazba nákladů), který by měl být ze zákona součástí reklam. Pomocí tohoto údaje mohou lidé porovnat cenu jednotlivých úvěrů. Do vzorce na výpočet RPSN totiž vstupuje například výše úvěru, poplatky a lhůta splatnosti.
Banky zkoumají příjem žadatele a jeho záznamy v rejstříku dlužníků, přesto je vyřízení rychlé a nabídku i s podmínkami lze prostudovat na webu jednotlivých bank. Na internetu můžeme nalézt i podmínky obchodníků pro nákup zboží na splátky.
Na závěr jednoduché zamyšlení – pokud mám na splátku úvěru, nebude lepší si tyto peníze dávat stranou a na dárky je poté využít? Úroky tak budou celý rok pracovat pro mě a ještě ušetřím veškeré náklady na půjčku.
Aleš Masner, finanční poradce
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou