26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Den matek neslavíme, je to přežitek stejně jako MDŽ'

9. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/19 Etické otazníky gynekologie, 9.5.2006, Autor: Marie Oujezdská

Co je podstatou Dne matek? Spousta lidí tento svátek nijak neslaví, protože si ho stále podvědomě spojuje s MDŽ (a komunistickou propagandou). Není to škoda?
K. R., litoměřická diecéze


Následující řádky jsou úvahou, která se pokusí dotknout toho, co je oběma svátkům (Dni matek a MDŽ) společné: postavení ženy a matky. Ve vaší otázce je řeč o slavení. Slavením chceme vybočit ze všednosti. Když se na oba svátky podíváme s určitým odstupem, uvědomíme si důležitou skutečnost: při slavení Dne matek se díváme na hodnotu mateřství jako takového, kdežto při slavení Mezinárodního dne žen se nám nabízí pohled na boj proti křivdám (ať skutečným či ideologicky vytvořeným), které v minulosti ženám zvlášť znemožňovaly (a i dnes leckde znemožňují), aby mohly svoje ženství uspokojivě prožívat. Mateřství bylo vždy považováno za neodmyslitelnou součást života ženy.

POCHOPENÍ PRO MATEŘSTVÍ SE VYTRÁCÍ
Dovolím si položit otázku: Nakolik jsou v dnešní době oba svátky aktuální? Klesající počet narozených dětí a stoupající počet žen, které jsou dobrovolně bezdětné, může být znamením, že se vytrácí pochopení pro význam mateřství. Rodinám a jejich přáním se všichni snaží pomoci spíš bojem za odstranění diskriminace žen (prostřednictvím rovných příležitostí pro muže i pro ženy) než promyšlenou rodinou politikou. Stát se rodičem je mnohdy považováno za věc odvahy, početná rodina za hrdinství a přerušení zaměstnání kvůli péči o děti za hazard. Vysvětlení těchto názorů nabízejí (a hledají) psychologové, sociologové, politici i jednotlivci.
Protože jsme na stránkách Katolického týdeníku, můžeme si dopřát luxus, který nám jiné tiskoviny nenabízejí, a podívat se na biblické pojetí. V knize Genesis se praví, že muž i žena dostali společné povolání: být Božím obrazem, plodit potomstvo a spravovat zemi. Aby mohli plnit Boží plán, měli vytvořit společenství otce a matky a společně pracovat na svěřeném úkolu. Žena se měla a má stát pro muže „pomocí, která je jeho věrným protějškem“ (jinak přeloženo „pomoc jemu rovná“). Bůh stvořil různost kvůli jednotě.

ZTRÁTA, NEBEZPEČÍ, ÚJMA?
Historickým vývojem jsme se (až poměrně nedávno) dostali do situace, kdy se náš život odehrává pomyslně ve dvou světech – ve světě rodiny a ve světě zaměstnání. Mladý člověk, žena i muž, tento zdánlivě rozdělený svět nevnímá. Připravuje se na svoji profesní dráhu, kde se spolupráce mužů a žen stala téměř samozřejmostí. Rodina je pro něho jednou z nejdůležitějších životních hodnot. Potíž nastává, když mladí lidé začnou uvažovat o založení vlastní rodiny. Žít v rodině se najednou začne jevit jako ztráta kontaktů, nebezpečí izolace a újma pro profesi. Myslím, že tento historicky vzniklý problém pomáhá jednotlivcům překonat snaha společně splnit úkol, který jim byl dán. Prakticky se to děje tehdy, když se otec podílí na životě rodiny a výchově dětí a matka nevnímá svoje mateřství jen jako péči o děti, ale současně jako práci na vytváření a rozvíjení vztahů – k dětem, společnosti i k sobě samotné. A čím by (mimo mnohé jiné) mohla přispět společnost? Ta by mohla ocenit spolupráci těch, kteří žijí rodinu, slavením Dne matek a otců, stejně tak, jako se již vedle Mezinárodního dne žen slaví 15. května Mezinárodní den rodin.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou