26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev se probouzí v duších

23. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/30 Olympijské hry, 23.7.2012

Když jsem byla malá, na konci mše svaté lidé klekli a modlili se: „Pochválená a pozdravená budiž Nejsvětější svátost oltářní.“ Považovala jsem to vždy za velký projev úcty, respektu a zbožnosti. V kostele v manželově rodišti to farníci stále říkají, jinde jsem to bohužel už nezažila. Proč se to již téměř neříká a nedělá?
Eva Kocmanová


Pokud jde o vámi zmiňovaný projev úcty k Nejsvětější svátosti po skončení mše sv., dodržuje se tento zvyk v řadě míst našich diecézí. Někde se věřící modlí zvláštní modlitbu za kněze, aby byli dobrými služebníky Božích milostí, a jsou místa, kde stále zaznívá prosba k sv. Michaelu, zavedená papežem Lvem XIII. koncem 19. století, tedy v době pro církev zvlášť těžké.
Tyto a podobné dodatky byly běžné a měly jistě své opodstatnění v dobách předkoncilních, mj. s ohledem na mši slouženou v latině. Základním dokumentem Druhého vatikánského koncilu je Konstituce o posvátné liturgii, která shrnuje vše, co podporuje víru Božího lidu: zvěst o spasitelném jednání v Kristu, víru církve doprovázenou vyznáním i víru jednotlivého věřícího projevenou přijetím svátostí, včetně připomenutí důsledků pro život. Liturgie je tak vrcholem, k němuž směřuje činnost církve, a zároveň zdrojem, z něhož vyvěrá veškerá její síla. Pak už není pouze záležitostí duchovních, ale aktivně se jí účastní celá obec věřících, která vkládá do přímluv prosby za konkrétní potřeby společenství – místního i celé církve, včetně v úvodu vzpomenuté prosby za kněze a za Boží ochranu na přímluvu svatých, jak je věřící dříve vyjadřovali po skončení mše.
Po propuštění věřících knězem zpíváme závěrečné sloky mešní písně nebo jiné vhodné zpěvy, čímž společná bohoslužba končí. Ne všichni ale odcházejí. Část věřících obvykle zůstává; někteří se tiše modlí, jiní meditují Boží slovo, adorují svátostného Krista. A zde si připomeňme, že k liturgii patří také mlčení. Jde o věc aktuální, aby se zabránilo polohlasitému, nebo dokonce hlasitému hovoru bezprostředně po skončení bohoslužby ještě v kostele – ať v lavicích nebo při odchodu; neboť jde o nešvar, který se leckde dosud nepodařilo překonat.
Mlčení je tedy projevem úcty k Bohu, který k nám hovoří zvláště při mši svaté. Jde o tajemství, jež přesahuje všechna slova jen lidská. Ovšem – jak upozorňuje Joseph Ratzinger v knize Duch liturgie – nesmí to být jen nepřítomnost řeči a konání. Daleko víc jde o mlčení naplněné, v němž nalézáme sami sebe. Nejde o čas, ve kterém bychom byli zaplaveni množstvím myšlenek a přání, ale o spočinutí, které nám dá vnitřní mír a pravou radost ze sdílené víry. Nejde jen o chvíle ticha po kázání a po přijetí eucharistie, ale měli bychom se na chvíli ztišit i po skončení liturgie. To jsou okamžiky vhodné k vnitřnímu rozhovoru s Pánem, který se nám daroval, mluvil k nám a očekává naši odpověď.
Církev vyslovila na koncilu přání, aby všichni věřící byli vedeni k plné, uvědomělé a aktivní účasti na liturgii, jak to ostatně vyžaduje i její povaha. Neboť jsou k tomu zavázáni jako rod „vyvolený, královské kněžstvo, národ svatý, lid patřící Bohu jako vlastnictví“.
(1 Petr 2,9) Velký teolog Romano Guardini mluvil o potěšitelném jevu, že církev se probouzí v duších. K tomuto probouzení má přispět i aktivní, hluboká a soustředěná účast na liturgii církve.
P. Miloslav Fiala OPraem
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou