26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bůh se neodvrací od hříšného člověka

3. 1. 2005

|
Tisk
|

Jestliže Panna Maria počala 8. prosince, měl by se Kristus správně narodit 8. září. Na ten den však připadá narození Panny Marie. Zřejmě tedy byla oslava narození Krista posunuta na den slunovratu? Ani trochu nepochybuji o neposkvrněném početí Panny Marie, že počala z Ducha Svatého, neboť u Boha není nic nemožného. Není mi proto dost dobře pochopitelné, že některé církve toto neposkvrněné početí Panny Marie neuznávají. Odkud ale máme tak přesnou zprávu o narození Panny Marie?

Vydání: 2005/2 Samota na mateřské, 3.1.2005, Autor: Josef Dolista

Zažitý termín „Neposkvrněné početí Panny Marie“ nemá nic společného s početím Ježíše z Nazareta, ale s křesťanským vyznáním, že Maria, milosti plná (srov. Lk 1,28), byla vykoupena již od svého vlastního početí a uchráněna od dědičné viny. Papež Pius IX. v roce 1854 vyhlásil dogma v bule Ineffabilis Deus: „Blahoslavená Panna Maria byla od prvního okamžiku svého početí pro zvláštní milost a výsadu všemohoucího Boha, vzhledem k zásluhám Ježíše Krista, Spasitele lidského rodu, uchráněna jakékoli poskvrny dědičného hříchu.“ V tomto dokumentu je také uvedeno, že Maria byla vykoupena „vznešenějším způsobem“ vzhledem k zásluhám svého syna. Autor dotazu termín „Neposkvrněné početí“ zaměnil s liturgickou slavností „Zvěstování Páně“, kterou slavíme 25. března.

Ortodoxní církve učení papeže Pia IX. nepřijaly jako dogma, ale v průběhu svých dějin trvale vyznávají Mariinu svatost od počátku její existence (panhagia) a zdůrazňují svatost Matky Boží v souvislosti s působením Ducha Svatého. Když Duch Sv. v Matce působil, nemohla být tedy dotčena žádným hříchem, ani dědičným. Již mučedník Justin (+ 165) nazývá Marii „novou Evou“. Tím, že první Eva přijala slovo hada, počala smrt a hřích. Druhá Eva, Maria, svou poslušností Božímu slovu počala Krista. To jsou již myšlenky i biskupa Ireneje u Lyonu (+ 202).

Reformace odmítla ve své interpretaci biblického textu (Lk 1,28) Mariinu výsadu osvobození od dědičné viny - také z obavy „zbožštění“ Matky Boží. Protestanté však neodmítli Boží mateřství a panenství Matky Boží a přijímají, že její význam v dějinách spásy je jedinečný.

Druhý vatikánský koncil učí ve své konstituci Lumen gentium v čl. 56: „Proto se nelze divit, že u svatých otců zavládl obyčej nazývat Bohorodičku zcela svatou a nedotčenou jakoukoli poskvrnou hříchu, takřka modelovanou Duchem Svatým a vytvořenou jako nové stvoření. Nazaretská Panna byla od prvního okamžiku svého početí obdařena leskem jedinečné svatosti a z Božího rozkazu pozdravena andělem jako ,milosti plná´.“

Čtenář se táže, zda máme přesnou zprávu o narození Panny Marie. Odpověď zní: Nemáme. Je to jako u všech jiných osob této dávné doby, že přesné informace o místě a roce narození nemůže žádný historik poskytnout. Narození Panny Marie slaví církev 8. září. Tento svátek byl nejdříve slaven na Východě asi v Jeruzalémě. Maria se údajně narodila v Nazaretu, ale prokázat to nelze. Konkrétní data slavení mariánských svátků nemusí nutně korespondovat s historickými skutečnostmi. Církev neslaví jen historické události, ale také spásné pravdy.

Hlavní význam slavení „Neposkvrněného početí“ (uchránění Matky Boží od dědičné viny) spočívá v tom, že Bůh se neodvrací od hříšného člověka, ale hledá cestu k jeho záchraně. Vítězství nad hříchem lidí se projevilo narozením Ježíše Krista. Jeho Matka Maria je jedinečným stvořením stojícím mimo dosah vlivu dědičné viny, které poukazuje na to, jací jsme měli být i my. Tato výsada, vhodná pro Ježíšovu Matku, byla uskutečnitelná jen mocí Boží a jejím vyvolením od počátku lidských dějin. Cíl naší existence je již viditelný na Marii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou