26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Alkohol, hrubost a agresivita

9. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/6 Handicapovaní, 9.9.2004, Autor: Martina Žáková

NÁSILÍ V MANŽELSTVÍ JE NUTNÉ SE BRÁNIT
Na podzim jsem v KT četla o domácím násilí. Bohužel se tento problém týká naší rodiny. Už jsem se silami v koncích. Můj manžel se ke mně chová hrubě, vyhrožuje i dětem a několikrát mě málem uhodil. Nelze se s ním na ničem v klidu domluvit, hned mi začne všechno vyčítat, ponižovat mě a urážet. Krátce po svatbě začal také pít a když se vrací z hospody domů, je hlučný a hrubý. Všem doma nadává, uráží i sousedy a jednou na schodech dokonce odstrčil i naši sousedku, která se mě zastala. Poraďte mi, prosím, jak dál...
V. H., Praha

Jakmile jednou vstoupí domácí násilí do vztahu, je bohužel jen malá pravděpodobnost, že samo od sebe zmizí. Naopak, ve většině případů se hrubé až násilné situace opakují čím dál častěji a stupňují se. Proto velmi oceňuji vaši snahu zjistit informace, jak se dá situace řešit.

Když se stane, že je manžel opilý a agresivní, pak bych určitě doporučila přivolat hlídku Policie ČR. Ta musí přijet a zasáhnout v případech, kdy je v ohrožení zdraví vás či vašich dětí, majetek, nebo dokonce život. Vím, že představa, že voláte policii na svého vlastního manžela, může být poměrně nepříjemná. Zdraví a bezpečí své i dětí máte právo, ale i povinnost chránit před kýmkoliv. Stejnou možnost mají i sousedé. Pokud by se stalo, že vás manžel dokonce fyzicky napadne, určitě navštivte kvůli ošetření lékaře a nechte si vystavit lékařskou zprávu. V ní by mělo být uvedeno, i kdo vám zranění způsobil. V případě více než sedmidenní pracovní neschopnosti a omezení ve vašich každodenních činnostech se jedná o trestný čin, a vy tudíž máte možnost podat na svého manžela trestní oznámení. Trestní stíhání nezačne bez vašeho souhlasu, jelikož jste osoba v příbuzenském vztahu. Pokud byste svůj souhlas vzala zpět, trestní řízení by se zastavilo a manžel by už nemohl být pro tento daný trestný čin souzen.

V případě, že bude váš muž velmi opilý, měla by ho policejní hlídka odvézt na záchytnou stanici. Vy byste tím získala čas na případný odchod s dětmi do bezpečí. Proto bych doporučila zjistit si ve vašem městě či okolí, jaké jsou možnosti náhradního bydlení, nebo adresu azylového domu. Zkuste se vyptat, zda by s bydlením na jistou dobu nevypomohli příbuzní a přátelé (např. z farnosti), ke kterým máte důvěru.

Pro případný odchod z domácnosti je dobré si připravit tzv. bezpečnostní balíček, který si nejlépe uložte mimo domov u někoho důvěryhodného. Měl by obsahovat všechny důležité dokumenty (např. kartičky pojištěnců, oddací list, rodné listy, pasy, smlouvy k bytu či domu, kreditní karty, čísla účtů, vkladní knížky, náhradní peníze a oblečení atd.) Manželovi můžete doma zanechat dopis, že od něho neodcházíte dobrovolně, ale z důvodu obav o své zdraví a bezpečí. Novou adresu vašeho pobytu však doporučuji udržet v tajnosti.

Zahraniční zkušenosti s terapií násilníků nevykazují velkou úspěšnost v léčbě těchto mužů. V České republice navíc není žádný takový program dostupný. Pokud násilník nepřevezme zodpovědnost za své hrubé chování a sám se nerozhodne se změnit, není tu velká naděje na změnu jeho chování.

Právní poradenství ženám, které se staly oběťmi domácího násilí, poskytují i specializovaná centra pro tyto ženy a samozřejmě máte možnost se obrátit na kteréhokoliv advokáta.

Jakmile jednou vstoupí domácí násilí do vztahu, je bohužel jen malá pravděpodobnost, že samo od sebe zmizí.

Snímek Jaroslav Hodík

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou