26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odpověď Vatikánu na obvinění irské vlády

14. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/38 František Vaňák, 14.9.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Je nám to líto, ale závada není na naší straně. Tak by se dal shrnout 20stránkový dokument, který vydal Vatikán minulý týden jako reakci na obvinění irské vlády na jeho adresu. V červenci byla totiž v irském parlamentu čtena vládní zpráva o pedofilních aférách kněží v cloynské diecézi, z níž vyplynulo, že ke zneužívání docházelo ještě nedávno. Irský premiér Enda Kenny přitom nařkl ostrým výpadem Vatikán z toho, že mařil vyšetřování.

„Vatikán se pokoušel bránit vyšetřování v suverénní demokratické republice ještě před třemi lety, nejen třemi desetiletími,“ prohlásil tehdy Kenny v irském parlamentu. Zpráva vládní komise o vyšetřování zneužívání v cloynské diecézi vynesla podle něj na světlo „nefunkčnost, odtrženost, elitářství a narcismus, který dominuje kultuře Vatikánu až do těchto dní,“ uvedl rozhorlený premiér. Z vládní tzv. „cloynské zprávy“ totiž vyplynulo, že představitelé katolické církve v Irsku (zejména cloynský biskup John Magee) úmyslně zatajovali případy sexuálního zneužívání nezletilých kněžími i poté, co se v polovině 90. let církev zavázala děti chránit a podobné případy hlásit policii. Podle této zprávy 19 kněží mělo pohlavně zneužívat děti ještě v období od ledna 1996 do února 2009.

IGNOROVALI VATIKÁNSKÉ NORMY

V čerstvě vydaném dokumentu Svatý stolec konstatuje, že v cloynské diecézi došlo k věcem, které se nikdy neměly stát – jak ubližování nezletilým, tak vážná zanedbání ze strany tamního biskupa, jímž byl do loňského roku právě John Magee. V dokumentu předaném irskému velvyslanci Svatý stolec přiznává, že biskup Magee a jeho generální vikář Denis O´Callaghan ignorovali normy vydané ve Vatikánu, v irském episkopátu, stejně jako předpisy kanonického práva. Vatikán však jednoznačně odmítá obvinění, která byla vznesena proti jeho vlastním postupům. Zdůrazňuje, že neexistuje sebemenší důkaz toho, že by se pokoušel znesnadňovat pátrání ve věci mravnostních skandálů v irské církvi. Výhrady ze strany Kongregace pro klérus se týkaly pouze otázek shody některých norem s kodexem kanonického práva a povinnosti oznamovat policii veškerá podezření z těchto deliktů. V každém případě Svatý stolec zdůrazňuje, že nikdy neusiloval o omezení spolupráce se státem v této záležitosti.

NEPODDÁVEJTE SE!

Jak prozradil Vatikánskému rozhlasu dublinský arcibiskup Diarmuid Martin, irská církev přijala systémová opatření, aby se dosáhlo nápravy. Ve všech částech Irska, zejména v cloynské diecézi, která byla obzvlášť zasažena sexuálním zneužíváním, se budou konat profesionály řízené kurzy věnované problematice ochrany dětí. Všichni kněží budou podrobeni kontrole soudních orgánů, aby mohli být prohlášeni za „fit for being with children“, tedy vhodní k práci s nezletilými. Znamená to, že proti nim nebyly vzneseny žaloby – ani v předchozích místech pastoračního působení. Arcibiskup Diarmuid Martin zároveň přiznal, že ačkoliv je irská církev nyní bezpečnějším místem než kdykoliv předtím, ještě se nepoučila z chyb při nakládání s kauzami sexuálního zneužívání. Přesto vyzval věřící, aby nezapomínali na dobro, které vykonávají mnozí bezúhonní kněží, a nepoddávali se frustraci či lhostejnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou