26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odcházejí jezuitští astronomové z Castel Gandolfa?

15. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/3 Katolíci a evangelíci na cestě k jednotě, 15.1.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Papež Benedikt XVI. dal podnět k vystěhování jezuitských astronomů z budovy jeho rezidence v Castel Gandolfu, uvedl 7. ledna český zpravodajský server Aktuálně.cz. Prý si s vědci tolik nerozumí jako jeho předchůdce Jan Pavel II. Na tyto otázky jsme se zeptali jezuitů P. Milana Glasera z Říma a P. Pavla Gábora z Paříže.

„Samozřejmě, že papež se takovými záležitostmi nezabývá. To je věc prefektury papežského domu,“ tvrdí P. Glaser. „Je ovšem pravda, že provoz jezuitské komunity, která obývá přibližně polovinu domu, byl nezřídka na překážku jak spolupracovníkům Svatého otce, tak nárokům bezpečnosti a zachovávání soukromí,“ podotýká vedoucí českého vysílání Vatikánského rozhlasu. „Přidají-li se k tomu nevyhovující podmínky pro pobyt většího množství lidí, přicházejících na různá sympozia pořádaná Vatikánskou observatoří (jezuitskou komunitou), vychází z toho rozhodnutí hledat pro komunitu astronomů jiné prostory, ale stále na území papežské rezidence v Castel Gandolfu.“

VÍCE NÁVŠTĚV – MÉNĚ MÍSTA
Jezuita Pavel Gábor upřesnil, že rozhodnutí o vytvoření vhodnějších prostor pro Vatikánskou observatoř padlo již před 15 lety a tehdejší kardinál Ratzinger s ním neměl nic společného. Nehledě na to, že Tovaryšstvo je s připravovaným projektem velmi spokojeno. Pro vědecká sympozia a jejich návštěvníky má být do dvou let postaven nový objekt v nedalekém okolí. Vedle toho dostanou jezuité jiný – zatím nevyužitý – palác v Castel Gandolfu, který je situován blíže k jezeru Albano: ten bude upraven jako observatoř a zároveň jako rezidence komunity. Na původním místě zůstane jen muzeum observatoře a starobylý dalekohled.

VĚDCI NA PLNÝ ÚVAZEK
Papež Lev XIII. založil v roce 1891 Vatikánskou observatoř („Specola Vaticana“), která nejprve sídlila ve Vatikánských zahradách; roku 1934 ji papež Pius XI. přenesl do své rezidence v Castel Gandolfu a svěřil ji jezuitům. Kromě toho má Vatikánská observatoř od roku 1993 k dispozici také vlastní dalekohled v Tucsonu v Arizoně, který používá prostřednictvím internetu. Ve Vatikánské observatoři se jezuité věnují astronomii na plný úvazek a spolupracují s vědeckými institucemi na celém světě.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou