16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ochranu života podpořila výstava i pochod

30. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/14 Almužna, 30.3.2011

Závěr března má mnoho lidí kromě kalendářního nástupu jara či přechodu ze zimního na letní čas spojený s jedním výrazným tématem: ochranou nenarozeného života. Minulou sobotu proto prošel centrem Prahy tradiční Pochod pro život, kterého se zúčastnilo přes tisíc lidí. V Napajedlích na Zlínsku se zase sešli věřící lidé k modlitbě za nenarozené děti u hrobu Aničky Zelíkové. Novinkou letošního roku je pak unikátní výstava v nákupních centrech, kterou připravilo Hnutí pro život.

„Velkoplošnými fotografiemi a příběhy konkrétních žen chceme široké veřejnosti ukázat, že přijetí dítěte je ve skutečnosti radostí. Dobře zvolená cesta může být totiž náročná, ale nebolí tak jako ta, která vznikla na základě odmítnutí daru života. Chceme připomenout, že přijetí dítěte je vždy správné,“ vypočítává Zdeňka Rybová z Hnutí pro život. Deset velkých fotopanelů s příběhy žen, které prošly nelehkou životní křižovatkou v souvislosti s těhotenstvím, organizátoři postupně umístí do několika obchodních center. Tedy do míst, kde se s nimi může setkat nepřeberné množství lidí různých osudů, které by se jinak dařilo oslovit tímto tématem jen velmi těžko. „Zrovna jsem si po mateřské vybudovala ve firmě výbornou pozici – a do toho tohle. Nemohla jsem tomu uvěřit. Teď nechci být těhotná! Nakonec mi to za to stálo. Dneska nechápu, jak jsem tak mohla uvažovat. Mám doma dvě krásné děti,“ vypráví jeden z deseti skutečných příběhů na panelech. Výstava začala v obchodním centru v pražských Nových Butovicích, pak se přesunula do Černé růže Na Příkopech, kde je doposud. „Máme již vyjednánu výstavu těchto deseti fotografických panelů v dalších obchodních centrech v Praze – na Budějovické, v Dejvicích či na Karlově náměstí,“ dodává Zdeňka Rybová.

U hrobu Aničky Zelíkové

Výraznou akcí v moravské církevní provincii, při níž se sešli věřící s myšlenkami a modlitbami za nenarozené děti, bylo bohoslužebné setkání v Napajedlích na Zlínsku. Mši svatou na tento úmysl celebroval v místním kostele sv. Bartoloměje olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Přijmout rodičovský úkol může být velmi náročné, zvláště když je to spojeno s komplikacemi,“ připomněl arcibiskup nelehký úkol těch, kteří jsou k rodičovské roli povoláni. Po bohoslužbě se lidé vydali průvodem na nedaleký hřbitov, aby se společně pomodlili růženec u hrobu Aničky Zelíkové, místní rodačky, která nabídla svůj život za oběti potratů a jako sedmnáctiletá zemřela roku 1941 na tuberkulózu. „Bylo by dobře, kdyby mohla být blahořečená,“ říká jedna z přítomných dívek, Anna Karasová z Napajedel.

POCHOD VZBUDIL POZORNOST

Na nedostatečnou formu ochrany života upozornili minulou sobotu také účastníci Pochodu pro život v hlavním městě. V centru Prahy se v době konání pochodu viditelně zvýšila „koncentrace“ řeholníků, řeholnic, kněží i aktivních věřících z celé republiky, kterým leží ochrana nenarozeného života obzvláště na srdci. Přítomní si rozebrali nejen bílé dřevěné kříže, ale i transparenty. Nad průvodem si tak kolemjdoucí mohli přečíst například vzkaz lékařům: „Gynekologové! Odmítněte roli nájemného vraha!“ Mši svatou na úvod Pochodu pro život celebroval pražský arcibiskup Dominik Duka. „Toto setkání ale není proto, abychom někoho odsoudili, abychom vyjádřili svou nespokojenost či pohrdání s tím, kdo nesouhlasí s našimi názory,“ upozornil arcibiskup při bohoslužbě u Sv. Jiljí. „Chceme připomenout a upozornit, že právě naděje života, která je v rukou současné mladé i střední generace, je nadějí nového života nových generací,“ zdůraznil český primas. Centrum Prahy zvolili pro konání akce pořadatelé podle svých slov již tradičně: střed města je místem setkávání a sídlí tu i politické orgány. „Potratový zákon v podobě z roku 1986 oslaví totiž letos pětadvacáté výročí své existence a za tu dobu bychom se těch nenarozených dětí těžko dopočítávali,“ vysvětluje Zdeňka Rybová. Kolemstojícím de- monstranti vysvětlovali své stanovisko a rozdávali letáky. Průvod putoval historickým centrem k soše sv. Václava na Václavském náměstí, kde akce vyvrcholila zpěvem Svatováclavského chorálu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou