26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Občas se čertům podaří unést i převora

28. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/48 Jak prožít advent, 28.11.2006, Autor: Gabriela Plačková

Mikuláš, čerti a andělé – to jsou postavy, které naše děti navštěvují hned na začátku adventu. Rodiče, kteří nemají zajištěného „svého Mikuláše“, jsou mnohdy odkázáni na nahodilé příchozí. U nich se nedá předpokládat, jestli jejich návštěva nebude pro naše děti spíše traumatizujícím zážitkem než připomenutím světce, který ze svých prostředků dával chudým. Jednou z možností, jak se podobným rizikům vyhnout, je uspořádání příchodu Mikuláše společně ve farnosti. Tento způsob slavení Mikuláše mají například již přes deset let zavedený v moravském Rajhradě.

„My pořádáme příchod Mikuláše v naší farnosti společně s bratry benediktiny,“ říká sestra Heřmana z Kongregace Sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova. Děti tak mohou prožívat příchod Mikuláše společně s kamarády, což jim může pomoci i v překonávání strachu z čertů. Ti v Rajhradě přicházejí také – vběhnou mezi výskající děti a dovádějí mezi nimi. Na scénu ale brzy přicházejí andělé, kteří čerty zahánějí. „Čerty i anděly většinou hrají starší děti z farnosti. Vyhnání čertů má dětem přiblížit vítězství a moc dobra nad zlem,“ dodává sestra Heřmana. Občas se čertům podaří unést místního převora, kterého musí andělé vysvobodit. Teprve když jsou čerti vyhnáni, přichází do kostela Mikuláš. Toho v Rajhradě většinou představuje jeden z benediktinských bratří. Nejprve si s dětmi povídá a také jim vypráví příběh svatého Mikuláše. Na závěr své promluvy dává dětem zpravidla poučení o tom, že mají být hodné a jako křesťané žít podle desatera. Poté zas mají možnost děti předvést, co mají pro Mikuláše připraveno – básničky, písničky. Sestry Těšitelky pro děti připravují balíčky a hudebně doprovázejí celý mikulášský program.

Dárky pro všechny
Rodiče, kteří mají pro své děti přichystané vlastní balíčky, je se jmenovkou odevzdávají ještě před začátkem oslavy sestřičkám. Mikuláš pak děti podle jmenovek přivolává k sobě a obdarovává je, stejně jako svatý Mikuláš rozdával těm, kteří měli málo.
„Protože pořádáme Mikuláše v kostele již dlouhá léta, lidé v širokém okolí o tom vědí. Do naší farnosti spadá sedm vesnic a na mikulášskou přichází kolem šedesáti až sedmdesáti dětí,“ říká sestra Heřmana. Zdejší „kostelní“ Mikuláš není určen jen dětem, které se svými rodiči chodí do kostela. Plakátky, na nichž jsou rodiče s dětmi zváni do kostela na oslavu svátku sv. Mikuláše, jsou vyvěšeny v Rajhradě i okolních vesnicích. Třetinu až polovinu přicházejících tvoří děti, které běžně do kostela nechodí. Je to také dobrá příležitost, jak se mohou s křesťanstvím vůbec setkat a dokonce tam společně prožít něco pěkného. Pro ty, které přijdou bez rodičů a nemají od nich připravený dárek, jsou také připraveny balíčky. Zatím se vždycky dostalo na všechny.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou