16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Obama byl v Káhiře přijat jako 'farao'

11. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/24 Boží Tělo, 11.6.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Jen dva týdny poté, co se z blízkovýchodní mise vrátil Benedikt XVI., navštívil tutéž oblast i americký prezident Barack Obama. Nebyly to však Jordánsko a Izrael jako v případě papeže, nýbrž kolébka islámu Saúdská Arábie a nejprestižnější muslimská univerzita v Káhiře. Právě na půdě této univezity v egyptské metropoli pronesl Obama projev, v němž volal po novém začátku ve vztazích mezi USA a muslimskými zeměmi.

Od Egypťanů, kteří se před šesti lety nebývale bouřili proti americké invazi v Iráku, se mu dostalo několika ovací, té poslední dokonce ve stoje. „Islám je součástí Ameriky, oněch sedm milionů muslimů, kteří zde žijí, jsou Američané,“ prohlásil mezi egyptskými prominenty americký prezident s africkými kořeny i muslimskými předky. „Můj životní příběh není až tak jedinečný,“ zdůraznil. Obama se podle svých slov chce v USA zasadit o opuštění stereotypů Američanů ve vztahu k islámu, jimž vévodila nedůvěra. A muslimy celého světa vyzval, aby se zase dokázali zbavit svých negativních stereotypů vůči Americe. Nevyhnul se přitom i dvěma palčivým tématům, která s tím souvisí: terorismu, jenž se odvolává na islám, a izraelsko-palestinským vztahům. „Rádi bychom stáhli své vojáky domů, pokud by v Afghánistánu a Pákistánu nebyli extremisté, jejichž cílem je pozabíjet tolik Američanů, kolik jen mohou. Ale to zatím není možné,“ svěřil se před muslimským publikem nový představil Spojených států. Ke druhému tématu zase Obama řekl, že pouto, které k sobě váže Izrael a USA, je „nezlomné“, avšak situace Palestinců je „netolerovatelná“. Pokud jde o židovské osady na okupovaném území, vyjádřil se Obama podle Tima Frankse z BBC překvapivě nepřesně. Z jeho slov nebylo patrné, jestli toto osídlování má být pouze zastaveno, anebo jestli všechny již existující osady v této oblasti mají být zrušeny. „U projevu, který byl tak pečlivě připravován a několikrát přepisován, je to neuvěřitelné,“ glosoval Frank.

JAK PRAVÍ KORÁN

Egyptští posluchači na americkém prezidentovi nejvíce ocenili, že několikrát citoval Korán. Když v souvislosti s terorismem prohlásil: „Svatý Korán říká: Kdokoli zabije lidskou bytost, jako by zabil celé lidstvo, a kdokoli zachrání jeden život, jako by zachránil celé lidstvo (5.32),“ dostalo se mu hlasitého potlesku. Vykázal se přitom i konkrétní změnou přístupu: USA do 22. ledna 2010 zavře věznici v Guantánamu a skončí s mučením osob podezřelých z terorismu. To ovšem podle něj nic nemění na tom, že Al-Kaida musí být zničena. Že zde smír není možný, dokázal i její vůdce Usáma bin Ládin, který ve zvukové nahrávce nazval Obamu krátce před jeho projevem zločincem a varoval Egypťany, aby nevěřili jeho „elegantním slovům“. I přes tato varování Obama v Egyptě zabodoval. Dokladem toho je, že na káhirských trzích se začala houfně prodávat trička s vyobrazením Obamy jako faraona a nápisem: „Obama: nový Tutanchamon světa“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou