26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oáza na rozbouřeném moři

17. 6. 2014

|
Tisk
|

Součástí oslav dvacetin Telepace byl křesťanský hudební festival Slezská lilie. Snímek Jan Zuchnický

Vydání: 2014/25 Katedrála slavila výročí, 17.6.2014, Autor: Pavel Siuda

Na oslavy 20 let od založení Telepace, které stálo u zrodu televize Noe, dorazilo o uplynulém víkendu do Ostravy-Kunčiček více než dva tisíce lidí.

Oslavy narozenin zahájila v sobotu dopoledne děkovná mše svatá v místním kostele sv. Antonína Paduánského. „Pán nám dává takové lidi, kteří jdou až s bláznovstvím ,do toho‘. Mnozí je od toho zrazují. P. Leoš Ryška s P. Martinem Holíkem by nám o tom mohli vyprávět,“ řekl při děkovné bohoslužbě ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Spoluzakladatel Telepace a ředitel TV Noe P. Leoš Ryška mu dává za pravdu. „Pán Bůh nás volá k tomu, abychom přinášeli poselství evangelia, abychom hlásali ze střech. Jako byl praotec Noe považován za blázna, když stavěl archu, dívají se podobně na nás, když děláme televizi bez peněz. Nemáme žádnou komerční činnost, žijeme z darů diváků a Boží prozřetelnosti. Plujeme po rozbouřeném komerčním moři jako oáza pokoje a lásky,“ zmiňuje P. Ryška a dodává, že v tyto dny myslí s vděčností na všechny ty, kteří za uplynulých dvacet let Telepace a televizi Noe podpořili. „Kdybychom to všechno sečetli, je to už čtvrt miliardy korun, co lidé poslali,“ uvádí ředitel televize s tím, že chtějí do budoucna stále víc zdokonalovat program, nabídnout divákům celovečerní filmy a vytvořit po ČR další regionální studia. Jako další úkol Telepace vidí pomoc dalším začínajícím křesťanským televizím z východní Evropy, pro něž připravují v Ostravě na příští rok kongres.

Oslavy pokračovaly křesťanským hudebním festivalem Slezská lilie, jehož letošní ročník byl s dvacetinami Telepace propojen. Odpoledne tak bylo plné koncertů, které zněly ze dvou pódií i z kostela. Hvězdou večera s názvem Noc lilie se stal zpěvák americké skupiny Petra John Schlitt a zpěvačka Lenka Dusilová.

Nedělní program přezdívaný Den andělů pak začal mší sv. celebrovanou P. Vojtěchem Kodetem, který ke svému kázání přidal ještě dvě odpolední přednášky. Nejmladší účastníci festivalu s nadšením přivítali hodinové vystoupení polské dětské kapely Arka Noego, kde po boku zkušených muzikantů již patnáct let vystupují jejich děti.

Oslavu dvacetin Telepace prožíval také Jan Puczok z Jablunkova, který část svého života spojil s tímto dílem: „Když vzpomínám na těch pět let prožitých v Telepace, vybavují se mi všechny přesčasy, noční a úsilí, které do toho lidi dali, než se začalo vysílat. Nezapomenu na nádhernou atmosféru prvního vysílacího dne televize Noe, když jsme v osm ráno všichni slavnostně oblečení čekali a ono to v těch osm hodin začalo opravdu vysílat. To byl můj nejkrásnější zážitek.“

Hrstka nadšenců okolo salesiána P. Leoše Ryšky se zformovala po mládežnických setkáních v Čenstochové a na Velehradě na začátku devadesátých let. „V roce 1991 jsem se v Čenstochové osudově setkal s Donem Guidem Todeschinim, který je ředitelem italské křesťanské televize Telepace. Oslovila mě skutečnost, že žijí jen z darů svých diváků,“ vzpomíná P. Ryška na první chvíle, které vedly k jeho návštěvě Itálie a velkorysé nabídce ze strany italského Telepace založit českou „sestřičku“ včetně možnosti využití loga a názvu. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou