16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O vzniku svátku Krista Krále

21. 11. 2017

|
Tisk
|

Na poslední neděli církevního roku připadá „slavnost našeho Pána Ježíše Krista, Krále veškerenstva“, jak zní podle Římského misálu plný titul tohoto svátku. Neslaví se dlouho, přestože víra v Kristovu královskou moc byla v církvi přítomná od nepaměti.

Vydání: 2017/47 Přijeďte k nám, zvou Češi papeže, 21.11.2017, Autor: Jaroslav Šubrt


Svátek Krista Krále zavedl v roce 1925 papež Pius XI. při příležitosti oslav 1 600. výročí Prvního ekumenického koncilu v Nikaji. Původní termín připadal na poslední neděli v říjnu, těsně před svátkem Všech svatých. Naproti tomu dnešní termín, stanovený v rámci reformy liturgického kalendáře po Druhém vatikánském koncilu, lépe odráží skutečnost, že Pán Ježíš je konečným cílem pozemského putování každého člověka zvlášť i celé církve. Kultu Krista Krále je po celém světě zasvěcena i řada kostelů a kaplí.
Lék na plameny nenávisti a sporů
Když papež Pius XI. v závěru roku 1925 koncipoval encykliku Quas primas, v níž pro celou církev svátek Ježíše Krista Krále zavedl, reagoval tím zejména na stav tehdejší společnosti. V encyklice mimo jiné napsal: „Všude je rozseto símě nesvornosti a jsou mezi národy rozdmýchány plameny nenávisti a sporů: je rozšířena bezuzdná hrabivost, která se nezřídka zakrývá rouškou obecného blaha a lásky k vlasti; lidská společnost je rozvrácena a řítí se do záhuby.“ Papežova slova znějí dnes až nepříjemně aktuálně. A právě v „uznání královského panování Kristova“ spatřoval Pius XI. nejúčinnější prostředek proti rozkladným silám své doby.
V současnosti je však titul Kristus Král více spojován s Ježíšovým oblíbeným souslovím „Boží království“. Papež Benedikt XVI. jej definoval následujícími slovy: „Tím není myšlena nějaká pozemská říše, která někdy přijde, ale je tím vyjádřen fakt, že Bůh se musí nyní stát určujícím hlediskem pro náš život a naše jednání.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou