26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O válce na Ukrajině se už nepíše

14. 3. 2017

|
Tisk
|

Válka na východě Ukrajiny trvá! Pokud ji pouštíme ze zřetele, stáváme se tak obětí ruské dezinformační kampaně. S tímto poselstvím vystupuje řeckokatolický arcibiskup SVJATOSLAV ŠEVČUK vytrvale a naléhavě. Během své krátké návštěvy v ČR si našel čas i na rozhovor pro Katolický týdeník.

Vydání: 2017/11 Dobrou knihu letos „ulovil“ P. Jan Rybář, 14.3.2017, Autor: Lukáš Jirsa



Nejdřív připomeňme, že válka na Ukrajině probíhá už tři roky. A po ty tři roky, navzdory úsilí mezinárodního společenství, nebylo v tomto regionu uzavřeno stabilní příměří. To znamená, že miliony lidí jsou zasaženy přímou agresí cizí země vůči Ukrajině.
Ano. Kvůli tomu máme přes dva miliony lidí, kteří museli opustit své domovy. Podle oficiálních údajů UNICEF byl přímo postižen milion dětí – i ony se staly oběťmi této agrese. Přímo v oblasti, kde se ustavičně bojuje, je dvanáct tisíc dětí. Žijí v takzvané šedé zóně blízko frontové linie, která je aspoň jednou měsíčně terčem bombardování. Mnoho dětí je v kontaktu s výbušninami. Výbušniny jsou nastraženy i v hračkách, a když se jich děti dotknou, může je to zabít nebo zmrzačit.
V první řadě se snažíme pomáhat uprchlíkům: poskytovat jim přístřeší, jídlo, léky. A integrovat je do společnosti v jejich novém bydlišti. Zadruhé se církev snaží být přítomná i v zónách konfliktů a dostat se k lidem, kteří tam ještě zůstávají.
Jednak staří lidé, kteří nemohou sami odejít, nebo mladé matky s dětmi, které nemají kam jinam jít. Nejdřív se snažíme k nim dostat, dopravit jim jídlo a léky, pokoušíme se také aspoň nakrátko dostat z této oblasti děti a poskytnout jim psychologickou a lékařskou péči. Fungují pro ně letní tábory na horách na západní Ukrajině i na jiných místech.
Moc ne. Na okupovaném teritoriu máme několik kněží. Ale jejich možnosti pomáhat jsou velmi omezené, protože zdejší samozvané autority požadují, aby ony samy byly zprostředkovateli této pomoci – a nikoliv humanitární organizace, které s pomocí přicházejí. V podstatě po nás tedy chtějí, abychom dodávky jídla a veškerou pomoc odevzdávali úřadům, a ne přímo lidem. Proto je velmi obtížné na okupovaných teritoriích poskytovat humanitární pomoc.


Mons. SVJATOSLAV ŠEVČUK (nar. 1970) je arcibiskup ukrajinské řeckokatolické církve a metropolita Kyjeva a Haliče. Bohosloví vystudoval tajně ještě za sovětské éry, na počátku 90. let studoval teologii a filozofii ve Lvově, Římě a Buenos Aires. Působil v Řecku, jako rektor semináře na rodné Ukrajině a jako světící biskup v letech 2009–2010 pak opět v Argentině. Zde se mimo jiné setkával i s tamním biskupem Jorgem Mariem Bergogliem, nynějším papežem Františkem. Od roku 2011 stojí v čele ukrajinského řeckokatolického společenství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou