26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nový americký prezident jako symbol naděje

11. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/46 Mladí včera a dnes... ve světle 17. listopadu 1989, 11.11.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Zvolení mladého Afroameričana Baracka Hussaina Obamy novým americkým prezidentem, k němuž došlo minulý týden, vyvolalo nejen v USA vlnu eufórie. Ani důraz na tradiční rodinné hodnoty nestačil republikánům na to, aby vyvážil neúspěchy americké vlády z posledního období.

Do Bílého domu se však nedostane nikdo z antikřesťanskou rétorikou, ale opět vyznávající křesťan – jen poněkud jiného střihu než George Bush. Víc než ke komukoli jinému bývá charismatický Obama přirovnáván k bojovníku za lidská práva černochů a kazateli Martinu Lutheru Kingovi. Tentokrát je však propojení s Afrikou ještě zřetelnější než u Kinga, neboť Obamův otec se narodil v Keni. Právě odtud přišel nezvykle vřelý ohlas na americké volby.

Náš muž v bílém domě
„Keňané přivítali zvolení nového presidenta Spojených Států s ohromným nadšením a pýchou,“ píše exkluzivně pro Katolický týdeník Anna Marta Gloserová z Keni, v jejíž západní části ve vesničce Kogelo se narodil Obamův otec. Jak uvádí, keňská část Obamovy rodiny sledovala volby v televizi a po vyhlášení jeho vítězství zavládla jak v Kogelu, tak v celé zemi všeobecná euforie. President Kibaki pogratuloval Obamovi ke zvolení a vyhlásil státní svátek na 6. listopadu, aby oslavy mohly pokračovat celou středeční noc. „Pro Afričany je Obamovo zvolení historickým přelomem a slibují si od něj někdy až nerealistické věci, že Obama bude Keni věnovat zvláštní pozornost a ´pomůže´ ji. Já osobně si ale myslím, že Obama bude největším přínosem pro Afriku svou svou znalostí tamní situace, a tak bude spíš rezolutní v požadavcích na africké vlády. A to zejména tím, že bude trvat na transparentnosti vládních projektů, na novelizaci právních systémů, na dodržovaní lidských práv a na fungujícím policejním systému,“ míni Gloserová. Podle ní stojí za povšimnutí, že Obamovo vítězství je v Keni slaveno křesťany i muslimy současně (Obama je křesťan, jeho otec byl muslim) a rovněž i všemi etniky. Obama je tak i v Africe symbolem pro vzájemný respekt a toleranci. „Jeho heslo ´Yes we can´ (Ano, my můžeme) rezonuje v každém a pro Afričany, kteří byli posuzováni jako méně než nerozvinutý kontinent, to znamena opravdu hodně,“ uzavírá Gloserová.

MODLITBY PŘEDKŮ VYSLYŠENY
Výkřiky radosti i díkůvzdání a všechny druhy spontánních oslav se hned spustily i na amerických ulicích, když se rozšířila zpráva, že Barack Obama byl zvolen prezidentem USA. „Všichni těžko nacházíme slova, kterými bychom mluvili o tomto převratném okamžiku v dějinách,“ svěřila se biblická teoložka afroamerického původu Renita Weems. Párty, při nichž se sledovaly průběžné výsledky voleb, se pořádaly v církevních společenstvích, v barech i na ulicích. „Ta, která se konala v mém domě, se skládala z pestré skupiny několika Afroameričanů, Američanů z Karibské oblasti a jednoho Žida. Když nám CNN oznámila výsledek voleb, vytvořili jsme kruh, vzali jsme se za ruce a děkovali Bohu za to, že vyslyšel modlitby našich předků, a za to, co naše oči mohou vidět a naše uši slyšet,“ dodala Weems. Jen by si prý přála, aby se tohoto dne dožil i její otec, který se narodil jako černoch na jihu Spojených států a nesměl ani dokončit školu.
„Vítězství Baracka Obamy je ,vykoupením‘ všech Afroameričanů, kteří bojovali, trpěli a zemřeli za svá občanská práva,“ nechal se slyšet v televizním interview bezprostředně po oznámení voleb reverend Jessie Jackson, někdejší spolupracovník Martina Luthera Kinga. „Pro velkou část světa bude prostřední jméno Baracka Husseina Obamy ikonou a důkazem odhodlání Ameriky jít cestou náboženského pluralismu,“ napsal zase katolický komentátor E. J. Dionne v listu the Washington Post.
Glosa k tématu amerických voleb na str. 3.



BLAHOPŘÁNÍ i OD PAPEŽE
Prostřednictvím velvyslankyně USA ve Vatikánu Mary Ann Glendonové zaslal papež Benedikt XVI. nově zvolenému prezidentovi Spojených států blahopřejný telegram, ve kterém ho vyzývá k budování „světa míru, solidarity a spravedlnosti“. Papež ujistil Baracka Obamu, že se za něj modlí, aby mu Bůh pomáhal v jeho „velké odpovědnosti ve službě národu a mezinárodnímu společenství“.
Obamovi popřál ke zvolení do úřadu prezidenta také Francis George, arcibiskup z Chicaga a prezident biskupské konference USA. „Naše země čelí mnoha nejistotám, a proto se modlíme, aby jste užíval svého úřadu a moci k tomu, abyste se s nimi utkal – a to se zvláštním zřetelem k těm nejzranitelnějším mezi námi. Jsme připraveni pracovat spolu s vámi na obraně a podpoře života a důstojnosti každé lidské osoby,“ ujistil Baracka Obamu kardinál George.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou