26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nonstop linka přivolá kněze i v noci

26. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/22 Kardinál Josef Beran, 26.5.2009, Autor: Alena Ouředníková

Nemocní lidé v Plzni a okolí, kteří se dostanou do kritické situace a cítí potřebu akutní návštěvy kněze, si jej mohou zavolat kdykoliv. Třeba i v noci. To vše díky nové krizové non stop lince, kterou na počátku letošního roku zřídilo Biskupství plzeňské ve spolupráci s Diecézní charitou Plzeň.

Zavoláte–li na číslo 777 167 004, ozve se dispečink, který na základě vašeho požadavku neprodleně kontaktuje kněze, jenž má právě pohotovost. O tu se střídají kněží ze všech plzeňských farností. Jedná-li se o urgentní stav, kněz za nemocným vyrazí okamžitě, ať už do nemocničního zařízení nebo do domácnosti. Pokud není situace neodkladná, dispečink návštěvu duchovního zprostředkuje v nejbližších dnech, případně i duchovního z jiné církve než římskokatolické.

Kněží i asistentky

„Duchovní službu vykonávají jednak kněží, kteří jsou samozřejmě nezastupitelní při udílení svátosti nemocných a při zpovědi, ale také jáhni a pastorační pomocníci včetně řeholních sester,“ vysvětluje biskup František Radkovský. „Ti přicházejí v úvahu v neakutních případech a tehdy, když si nemocný přeje opakované návštěvy, modlitby a duchovní rozhovory.“ V Plzni momentálně působí pět duchovních asistentek, z toho dvě řeholnice, jedna aktivní důchodkyně, mladá zdravotní sestra a studentka lékařské fakulty. „Tyto asistentky mají pověření podávat i svaté přijímání. Jejich výhodou je, že mají většinou více času, který mohou strávit u lůžka nemocného, než kněz se spoustou dalších povinností. Pokud nemocný požádá o kněze nebo ony samy usoudí, že je ho zapotřebí, jeho návštěvu zařídí,“ říká P. Jiří Barhoň, který již po léta zajišťuje duchovní službu nemocným jak v plzeňských nemocnicích, tak v sociálních zařízeních charitních i jiných. Podle jeho slov se v poslední době hodně zapojují i mladí lidé.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou