26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Noc s knihami i muzikálem

14. 6. 2016

|
Tisk
|

Biskup František Lobkowicz zahájil Noc kostelů ve svém hlavním chrámu – katedrále Božského Spasitele. A to společně s hejtmanem Miroslavem Novákem a primátorem Tomášem Macurou.

Vydání: 2016/25 Kostely hlásí statisíce návštěvníků, 14.6.2016, Autor: Jana Praisová

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze



V Ostravě se důležitou součástí programu stala hned na několika místech kniha. V katedrále si lidé mohli prohlédnout jeden ze šesti set vzácných výtisků „Zlaté Bible“, daru kardinála Dominika Duky u příležitosti 20. výročí diecéze.
V Ostravě-Radvanicích poprvé otevřeli Živou knihovnu a lidé si mohli číst v „živých knihách“. Podle P. Marka Jarguse to byla poněkud netradiční čítárna. „Návštěvníkům se představovali lidé-knihy. Člověk, který se stal na tuto noc Živou knihou, vyprávěl svůj příběh nebo odpovídal na otázky, ale často i spustil vyprávění vypůjčitele. Knihovna měla svůj pevný řád – například výpůjční doba byla maximálně 15 minut, tu bylo možné prodloužit na půl hodiny a kniha se musela vždy vrátit nepoškozená,“ usmívá se P. Jargus a dodává: „Na čtenáře čekaly tituly jako: Začal se smát a zapomněl plakat, Víc než prstů na rukou nebo O base.“
O pár kilometrů dál, v modlitebně Církve bratrské v Ostravě, to na zaplněný sál rozbalilo třicet zpěváků, aby s neutuchající energií provedli posluchače biblickým příběhem Noema. Dětský muzikál „Noemovi psi“ nacvičili zpěváci, kteří se dali dohromady jenom kvůli němu, za dva měsíce. Podle posluchačů dělalo jejich provedení čest originálu muzikálu sboru Effatha. Dirigentka Alice Prudilová si pochvaluje týmovou spolupráci při jeho vzniku. „Tvůrci nám poskytli podklady, slova a nahrávky hudebních doprovodů. V našem sboru lidé vytvářeli například rekvizity, prezentace a také muzikál zvučili,“ říká.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou