26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Noc kostelů v tramvaji i při lití zvonu

7. 6. 2016

|
Tisk
|

Nejvíce hudební produkce za jediný večer – i to je Noc kostelů. Dveře chrámů se otevřou v pátek odpoledne a až do pozdních nočních hodin se sakrální prostory zaplní širokou škálou kulturních, duchovních a vzdělávacích aktivit.

Vydání: 2016/24 Noc kostelů v tramvaji i při lití zvonu, 7.6.2016, Autor: Tomáš Kutil



Dobrovolníci z různých církví připravili tisíce nejrůznějších kulturních akcí a neobvyklých aktivit. Prahou bude například projíždět tramvaj jako pojízdný kostel, kde se bude debatovat o víře. V západočeském Švihově dokonce odlijí zvon pro hradní kapli. A v ostravské katedrále se pochlubí zakládajícími listinami tamní jubilující diecéze.
„Málo se mluví o tom, že Noc kostelů je den, ve kterém zaznívá nejvíce hudební produkce v Česku za celý rok – od jazzu a rocku až po chorál. Milovníci hudby si zkrátka přijdou na své,“ upozorňuje P. Michal Němeček, který má na starosti koordinaci Noci kostelů v pražské arcidiecézi.
Akce navíc letos vyšla na den, na nějž připadá výročí vypálení Lidic a vyvraždění obyvatel této vesnice. „Noc kostelů je tak příležitostí i k pietě a modlitbě za oběti této události,“ doplňuje Michal Němeček.
Právě pražská arcidiecéze hlásí rekordní počet kostelů. Zapojí se jich 315, což je zatím historicky nejvíc. Organizátoři si hodně slibují i od nového nápadu – už zmíněného pojízdného kostela. „Hledali jsme něco, co by otevřené kostely propojovalo. Jednali jsme s dopravním podnikem a zvažovala se i varianta speciálních autobusových linek jako při Muzejní noci,“ popisuje mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Nakonec upravili nápad již staršího data – zimní tramvaj pro bezdomovce, která by jezdila celou noc a lidé by se v ní mohli zdarma ohřát a najíst. „Tohle se zatím nepodařilo uskutečnit, a tak letos začneme aspoň s ‚duchovním zahříváním‘ v tramvaji a uvidíme, jaký bude ohlas,“ připojuje Pištora.
Dění bude možné sledovat živě na Youtube.com
Vybraná tramvaj se má přitom co nejvíce podobat kostelu – nebude v ní chybět kříž ani varhany a Veronika Sedláčková v ní bude debatovat s různými hosty. Trasa jízdy, která bude kopírovat linku 22, i rozpis hostů je uveden v brožurkách Noci kostelů či na webu. Ale ani organizace duchovní tramvaje není úplně jednoduchá. „Zjistili jsme, že ve voze není správný proud – je tam stejnosměrný a my pro naše zařízení potřebujeme střídavý,“ usmívá se Michal Němeček. Pokud se všechny technické obtíže podaří vyřešit, pak bude možné dění v tramvaji sledovat i na portálu Youtube.com.
Jak vzniká výše zmíněný zvon pro kapli vodního hradu Švihov, bude možné (na rozdíl od programu pražské tramvaje) sledovat pouze na švihovském hradním nádvoří. Přípravy začnou už odpoledne, zhruba v 18 hodin bude zapálena tavicí pec a k vlastnímu odlévání zvonu je nutné dorazit okolo 20. hodiny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou