12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Noc kostelů už za měsíc

23. 4. 2019

|
Tisk
|

Za měsíc – 24. května – se otevřou brány kostelů po celém Česku. Přihlášeno je jich už přes 1 360.

Vydání: 2019/17 Obnova pokladu křesťanství, 23.4.2019, Autor: Tomáš Kutil

 

Většina kostelů, které v noci z pátku na sobotu otevřou své dveře, se už organizátorům nahlásila. U řady z nich lze už dohledat i konkrétní program. Organizátoři odhadují, že celkem se do akce zapojí na 1 500 kostelů, kaplí a modliteben. Zhruba tolik jich bylo i loni. Cestu si do nich našly statisíce lidí – organizátoři zaznamenali na půl milionu vstupů.
Mottem letošního ročníku Noci kostelů je úryvek z knihy proroka Izaiáše: „Dáte se do zpěvu jako v tu noc, kdy se zasvěcuje svátek.“ Organizátoři každý rok vybírají krátkou citaci z Bible, která by celou akci provázela. „Autor biblického textu povzbuzuje ty, kteří uprostřed všemožného soužení, jež přichází z mnoha stran, jdou s Bohem. Oni zakusí radost a Boží ochranu,“ říká k letošnímu mottu P. Michal Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského.
Na webu nockostelu.cz uvádí pak i historický kontext tohoto textu a připojuje, co si z něj můžeme odnést dnes. „Bůh lidi vede i navzdory zlu a ‚mocným‘ tohoto světa. Židovská i křesťanská zkušenost opakovaně svědčí o tom, že lidé, kteří se přidrží Boha a jeho pohledu na svět, ve svém životě nezabloudí. Pouhé politikaření, machinace či mocenské zájmy nakonec nejsou nosné,“ zdůrazňuje P. Němeček. Pokud se přikloníme k Bohu a uvěříme mu, můžeme ho nakonec oslavovat jako vládce dějin. „Bůh je dobrý ke každému člověku, který nestaví svůj život na zlu či nespravedlnosti. Všechny chrámy, kostely i umělecké památky jsou odrazem jeho krásy, velikosti a lásky k člověku,“ dodává P. Němeček.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou