23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Než v Brně začala bohoslužba s papežem...

29. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/40 Papež Benedikt XVI. v České republice, 29.9.2009, Autor: Zita Chalupová

Je šest hodin ráno, blížím se – spolu s mnoha dalšími – ze Šlapanic k brněnskému letišti v Tuřanech. Je ještě úplná tma a zima zalézá pod bundy, všichni pospíchají. Na zádech batohy, v rukou deky a karimatky, plastové židličky i skládací sedačky. Polní cestu lemují policisté. Jeden z poutníků se šeptem ptá: „Nejsou to jehovisti?“ a ukazuje na mladé lidi ve žlutých tričkách, kteří poutníkům cosi rozdávají. Policista vrtí hlavou a ukazuje kudy jít: z dálky jsou vidět světla kolem pódia, na němž se za pár hodin objeví papež Benedikt XVI.

Tma pomalu ustupuje, nebe růžoví, přicházíme na letiště, vpravo od cesty září bělostná Boží muka. Průvod právě přinesl na pódium sochu Panny Marie Tuřanské, kterou Svatý otec nazval hvězdou naděje. Davy poutníků stále houstnou.
Před sedmou hodinou se za křížem vedle pódia vyhouplo nad obzor slunce. Lidé, kteří jsou zde už několik hodin, někteří i od předchozího dne, ožívají. Na bočním pódiu zatím P. Martin Holík a Kateřina Rýznarová z Radia Proglas představují komunitu Emanuel, která se modlí radostný růženec proložený písněmi, vítají poutníky a pak předávají slovo manželům Levíčkovým, jejichž Svědectví o naději a píseň Tmavomodrý svět v podání nejmladšího nevidomého syna Benjamina dojímá všechny přítomné. Stejně jako Úvaha o naději Jiřího Stracha.
Pak už na pódium nastupují Hradišťan s Jiřím Pavlicou a brněnský dětský sbor Kantiléna a letištěm zní Anděle Boží, strážce můj. Na sto tisíc lidí se občas přidává k mariánským písním či k Vodě mé. Blíží se devátá hodina a poutníci stále přicházejí. Na bočním pódiu mezitím začíná nácvik latinské liturgie. P. Petr Kolář, který bude řídit hudebníky a brněnský Katedrální smíšený sbor při mši, vyzývá věřící: „Zazpíváme si společně mariánskou píseň Chválu vzdejme. A zpívejte hodně nahlas, ať vás slyší i Svatý otec nahoře.“ Blíží se totiž čas příletu papežova letadla.
Někteří sledují přílet a přistání Benedikta XVI. na velkých plátnech rozmístěných kolem jednotlivých sektorů pro poutníky, jiní hledí na sluncem ozářené nebe, po němž se zvolna přibližuje zvětšující se letadlo.
Lidé začínají volat, jásat, mávat vlaječkami, zpívají spolu se sborem a varhanami „Maria, Maria, denice vítězná“, vytahují fotoaparáty, rodiče zvedají děti na ramena. Papež vystupuje z letadla a vydává se po červeném koberci. Prudké slunce všechny oslňuje, přesto se otáčejí a hledají, odkud se vynoří papamobil. Papež vjel mezi věřící – a najednou je ticho, zní jen hudba a vlaječky se třepetají, lidé přijímají papežské požehnání. Pak Benedikt XVI. vystupuje na pódium a začíná mše svatá.




Promluvy papeže a proslovy prezidenta lze nalézt na www.navstevapapeze.cz nebo v tomto čísle Katolického týdeníku.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou