26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Netradiční pouť na traktorech

2. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/18 Bohoslovci pod lupou, 2.5.2006, Autor:

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku probíhá v květnu - měsíci Panny Marie - řada poutí a mariánských pobožností. Podobně je tomu v sousedním Německu. Některé pouti zde jsou i poněkud netradiční. Jako například ta ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko - již po staletí putují místní obyvatelé do barokní kapličky ve městě Telgte, aby tam uctili sochu Panny Marie Bolestné. A letos to bude již potřetí, co se na toto mariánské poutní místo vydají věřící „traktoristé“.

“Je to jedinečný zážitek,“ říká zemědělec Bernhard Engelmeyer z Hagenu. Právě odtud tato netradiční pouť na starých traktorech vyjede. Tento muž se poutí do Telgte účastní každoročně již 54 let. Vzpomíná, že už jako dítě šel pěší pouť z Osnabrücku do Telgte. A právě tam, před sochou Panny Marie Bolestné, ho po letech napadlo zorganizovat pouť na traktorech. V okruhu sběratelů a majitelů starých traktorů padla jeho myšlenka na úrodnou půdu. Slovo dalo slovo a Bernhard se dal do organizování pouti. Nejprve bylo třeba zařídit spousty povolení, vytyčit trasu a projednat ji s policií i místními komunitami, vytvořit plakáty... Teprve pak se uskutečnila první pouť. Na jaře roku 2004 se tak dala do pohybu asi dvoukilometrová kolona stovky historických traktorů z let 1930-1975. Nyní se tedy příznivci historických traktorů vydávají do Telgte již potřetí. Rychlostí 20 km za hodinu a s několika zastaveními na modlitby, zpěvy a občerstvení trvá poutníkům přibližně pět hodin, než dosáhnou na osmatřicetikilometrové trase cíle - barokní kapličky s osmibokým půdorysem. Základní kámen k ní dal položit v roce 1654 tehdejší biskup z Münsteru, kníže Christoph Bernhard von Galen. Socha Panny Marie Bolestné z topolového dřeva, díky níž se kaple stala poutním místem, pak pochází zhruba z roku 1370.
Pokud máte informace o nějaké netradiční pouti, budeme rádi, když nám napíšete.

HEIKE SIEG-HÖVELMANNOVÁ, kab



Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou