26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nepromarněme čas, zní modlitbami za jednotu

14. 1. 2020

|
Tisk
|

V sobotu 18. ledna začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Texty pro společné bohoslužby se letos inspirovaly ztroskotáním sv. Pavla a mottem je verš: „Zachovali se k nám neobyčejně laskavě“ (Sk 28,2).

Vydání: 2020/3 Bible v centru pozornosti po celý rok, 14.1.2020, Autor: Tomáš Kutil

Křesťané spolu

 

S biskupy v Dejvicích
Řada ekumenických setkání proběhne po celé ČR. V pražských Dejvicích v kostele sv. Vojtěcha se bude 20. ledna od 18 hodin konat ekumenická slavnost za účasti českých a moravských biskupů. Předsedat bude arcibiskup Jan Graubner, kázat Daniel Ženatý, evangelický synodní senior a předseda Ekumenické rady církví. V královéhradecké diecézi se už 13. ledna sešli představitelé církví na pozvání tamního primátora Alexandra Hrabálka a 20. ledna se v 18.30 setkají biskup Jan Vokál v katedrále Svatého Ducha a představitelé dalších křesťanských církví. V Litomyšli, kde mají ekumenické aktivity tradici, se budou konat setkání během celého týdne modliteb.
Tato celosvětová iniciativa vznikla před více než sto lety s požehnáním papeže a je odezvou na Ježíšovu tzv. velekněžskou modlitbu, kdy prosil, aby všichni byli jedno (srv. J 17,21).

Nepromarněme čas, zní modlitbami za jednotu


„Smíme se scházet svobodně, napříč jednotlivými církvemi či denominacemi. Dar svobody, který jsme si nedávno intenzivně a vděčně připomínali, tvoří dostatečný a bezpečný prostor pro společné bohoslužby, bez ohledu na velikost farností, měst či obcí,“ píší k Týdnu modliteb společně Daniel Ženatý a biskup Tomáš Holub, delegát ČBK pro ekumenismus, a vybízejí: „Scházejme se, modleme se, zpívejme společně Bohu ke cti a slávě. Vždyť se možná jako sousedé potkáváme na ulicích, jako kolegové v zaměstnání i jinde. Jaký zázrak, že se spolu smíme modlit. Nepromarněme čas, který je nám z Boží milosti dáván.“
Podklady pro bohoslužby letos připravili věřící z církví na ostrovech Malta a Gozo. Inspirovali se především svátkem Ztroskotání sv. Pavla, který slaví 10. února. Pro každý den modlitebního týdne je vybráno jedno téma z příběhu apoštolova ztroskotání. „Příběh postupně ukazuje, jak lidi vystavené tlaku a strachu o život ovládá nedůvěra a podezření, které ještě zvyšují rozdíly mezi jednotlivými skupinami. Je ovšem pozoruhodné, že Pavel i uprostřed tohoto běsnění zůstává příkladem pokoje. Ví, že jeho život neovládají síly, kterým by byl lhostejný, ale že je v rukou Boha, jemuž patří a jemuž se klaní,“ popisují tvůrci textů. Dále upozorňují, že i dnes je v těchto mořích nespočet lidí vystaven podobným obavám.
Tatáž místa, o nichž čteme ve Skutcích apoštolů, tvoří zastávky i na cestách dnešních migrantů. „Také jejich životy jsou vydávány napospas nesmírným a chladně lhostejným silám – nejen těm přírodním, ale také politickým, ekonomickým a lidským. Lidská lhostejnost přitom na sebe bere nejrůznější podobu: lhostejnost těch, kdo zoufalým lidem prodávají místa na lodích neschopných plavby po moři, lhostejnost těch, kdo rozhodují, že nebudou vysílat záchranné čluny, i lhostejnost těch, kdo lodě s migranty posílají zpět,“ ilustrují křesťané z Malty. „Jednota nás křesťanů se projeví nejen v pohostinnosti prokazované sobě navzájem, ačkoli i to je samozřejmě ohromně důležité, ale také tehdy, když s láskou přijmeme ty, s nimiž nás nespojuje jazyk, kultura ani víra,“ dodávají.
Texty modliteb jsou k dispozici na webu

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou