26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nepovažujte se za jedináčky, řekl papež ministrantům

7. 8. 2018

|
Tisk
|

Přes šedesát tisíc ministrantů z 19 zemí světa se minulý týden setkalo v Římě. Nejvíce jich bylo z německy mluvících zemí. Své zástupce měli ve Věčném městě i Češi.

Vydání: 2018/32 Trest smrti je nepřípustný, 7.8.2018


Papež František si pro ministranty vyhradil jeden večer. Pomodlil se s nimi nešpory a odpovídal na jejich otázky.
„Proč je pro papeže důležitá víra?“ ptali se němečtí ministranti. „Víra je jako vzduch, který dýcháme. Při každém vdechu nemyslíme na to, jak je vzduch důležitý, ale když chybí anebo není čistý, všimneme si jeho nezbytnosti!“ zdůraznil papež. Připojil, že nemůžeme věřit v Boha, a přitom se považovat za jedináčky. „Všichni jsme Boží děti a jsme povoláni utvářet Boží rodinu, tedy církev, společenství bratrů a sester v Kristu. Jak říká sv. Pavel, jsme členové Boží rodiny,“ připojil Svatý otec. Připomněl ministrantům také velký význam oltářní služby pro život církevního společenství.
Svatost není pro lenochy
Ministranty také zajímalo, jak ukázat dalším mladým lidem cestu ke Kristu a do církve. „Můžete pro ně být apoštoly, kteří umí přitáhnout k Ježíši,“ povzbudil papež ministranty a poradil, že důležité je být plný entuziasmu pro Ježíše. „Snažte se poznat a stále více milovat Pána Ježíše,“ zdůraznil a připomněl jim, že s Ježíšem se setkáváme v modlitbě, při mši svaté, při četbě evangelia, i v tvářích malých a chudých. Podle papeže není třeba mnoha slov, ale malých gest, blízkosti, služby a pohledu upřeného k Nejsvětější svátosti. „Mladí potřebují přátele, kteří jim dávají dobrý příklad, kteří jednají bez přetvářky a neočekávají něco na oplátku. A tímto způsobem je nechte pocítit, jak je společenství věřících krásné, neboť Pán bydlí uprostřed, a jak je pěkné být součástí rodiny církve,“ uvedl papež František, který vybízel ministranty k aktivitě, protože svatost podle něj „není pro lenochy“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou