16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Neopakovat tragické chyby minulosti

5. 12. 2005

|
Tisk
|

CÍRKEV SE MODLÍ ZA PADLÉ

Vydání: 2005/50 Církev na horách, 5.12.2005, Autor: Václav Štaud

Rekonstrukce bitvy u Slavkova se zúčastnil také kardinál Vlk

Dvě století právě uplynuly od proslulé bitvy tří císařů, která se odehrála 2. prosince 1805 na polích mezi Slavkovem a Brnem. Francouzi, vedení Napoleonem, zvítězili nad přesilou rakouských a ruských spojeneckých vojsk. Stalo se tak za cenu enormních obětí: o život přišlo téměř 20 tisíc lidí, bezpočet dalších až do smrti trpěl na následky zranění.

 

Vzpomínkové akce pod názvem Projekt Austerlitz 2005  vyvrcholily ve dnech 3. a 4. prosince. Záštitu nad nimi převzal pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, který se také zúčastnil sobotní rekonstrukce bitvy. Spolu s ním byli přítomni apoštolský nuncius arcibiskup Diego Causero a brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Kardinála doprovázel P. František Holeček z Centra pro církevní dějiny ČBK na Vranově u Brna, který se výrazně podílel na přípravě oslav jubilea. Byl koordinátorem týmu historiků, zpracovávajících příslušnou odbornou studii. Kardinál Miloslav Vlk při této příležitosti uvedl, že letošní jubileum je pro lidi velkou výzvou: „Neřešte svoje spory válkou, jděte cestou odpuštění a smíření!“

Zatímco v ulicích okolních měst a obcí probíhaly komerčně pojaté oslavy napoleonského výročí, církev připomínala především tragiku válek. Už během dvou předcházejících týdnů prosili věřící regionu na řadě bohoslužeb o to, aby Bůh ochránil naši zemi před dalšími válečnými pohromami. Konala se rekviem i celodenní modlitby za zabité vojáky, věřící mnohde vyšli do polí, kde se celé farnosti společně modlily u křížů a božích muk.

Za duše tisíců padlých a za dar míru byla sloužena i mše svatá v neděli 4. prosince ve slavkovském chrámu Vzkříšení Páně. Celebroval ji kardinál Vlk spolu s arcibiskupem Causerem a biskupem Cikrlem. Apoštolský nuncius na závěr řekl, že cesta k naplnění Izaiášova proroctví o světovém míru bude ještě dlouhá. I proto je třeba modlit se za oběti válek a mít je i jejich bolestné zkušenosti neustále na paměti.

Vzpomínky uzavřel pietní akt na Mohyle míru, jejíž kaple je památníkem i důstojným pohřebištěm ostatků padlých. „Učte se dějinám, studujte je, aby se nemusely opakovat tragické chyby minulosti - protože z kořenů historie vyrůstá současnost,“ zdůraznil v závěru vzpomínkových akcí kardinál Vlk.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou