26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Německo: v neděli se nebude pracovat

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/29 Co v nás konkuruje Bohu?, 1.9.2004, Autor: Kateřina Beščecová

Zákon nařizuje o svátcích pracovní klid
Nedělní klid bude chráněn německou ústavou. Rozhodl o tom Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. Nakupování v neděli bylo v sousedním Německu možné zhruba jeden rok. Zatímco mnozí lidé tuto možnost plně využívali, pro řadu zaměstnanců a jejich rodin znamenala taková pracovní doba narušení svátečního klidu.


„Neděle a státem uznané svátky zůstanou jako dny pracovního klidu a duchovního povznesení chráněny zákonem,“ říká článek 139 Výmarské ústavy, který byl nyní potvrzen v základním zákonu Spolkové republiky Německo. „Princip odpočinku o nedělích a svátcích je posvátný,“ řekl hlavní soudce spolkového ústavního soudu. Církve toto rozhodnutí vítají.

Německé noviny Kirchenzeitung píší, že „církev pocítila úlevu nad zachováním svátečního dne“. Dodávají, že verdikt ústavního soudu byl přijat veskrze pozitivně. O ukončení pracovní doby ve všední dny už rozhodnou jednotlivé spolkové země. Ještě počátkem 90. let se mohlo v Německu nakupovat pouze do 18.30, po roce 1989 se otevírací doba prodloužila do 20.30.

ODPŮRCI POŽADUJÍ VÝJIMKU
Proti rozhodnutí soudu o zákazu nedělního prodeje se postavila síť obchodních domů Galerie Kaufhof a požádala pro sebe o výjimku. Ty zákon připouští (například v lékárnách, na nádraží či na letištích). Zatímco totiž Galerie Kaufhof musí mít v neděli zavřeno, její potenciální zákazníci nakupují na nedalekém letišti. Soudci však její žádost zamítli s odůvodněním, že nelze dělat výjimku pro každého. Katolické i evangelické církve zamítnutí ohodnotily velmi pozitivně, ale připomínají, že je potřeba zákon neustále kontrolovat a přehodnocovat výjimky, pro které „nedělní klid“ neplatí. „Neděle, jako první den v týdnu, je prapůvodní svátek křesťanů, při kterém si připomínají zmrtvýchvstání Krista,“ zdůrazňují. „Zákon tu není jen proto, aby lidé mohli v klidu navštívit bohoslužbu. Neděle je tu pro jednotlivce i společenství, ale především je to den rodinné pospolitosti, a to nyní zákon důrazně potvrdil.“

Nejenom kvůli náboženskému významu neděle, ale i ze společenských a sociálně-politických důvodů se církev odnepaměti odvolávala na spolkovou ústavu, která zaručuje sváteční klid. Zákon konečně garantuje lidem svobodu a umožňuje respektovat jejich náboženské a sociální potřeby.


Komentář: etapové vítězství
Spolkový ústavní soud nemohl rozhodnout jinak. „Neděle a státem uznané svátky zůstanou jako dny pracovního klidu a dny duševního povznesení chráněny zákonem“ - formulace ve spolkové ústavě je naprosto jednoznačná. Proto neměla síť obchodních domů Galerie Kaufhof žádnou šanci, když žádala o možnost otevřít své pobočky. Přece jen ale soudce dal jednotlivým zemím možnost stanovit konec pracovní doby ve všední dny podle jejich potřeb. A když vezmete v úvahu, že můžete šest dlouhých dní volně nakupovat od rána do večera, mělo by to stačit. Přece jen bychom si ale neměli dělat falešné iluze. Stoupenci neomezené komerce budou nadále vyvíjet tlak, aby dosáhli svého. Nejdříve budou požadovat stále víc všemožných výjimek a ústupků, až nakonec navrhnou trvalou změnu zákona. Pochopitelně z důvodů „pokroku“, protože „duševní povznesení“ zní jejich uším příliš zastarale. Pro ty, kteří se snaží hájit neděli, je tedy rozhodnutí ústavního soudu v Karlsruhe pouhým dílčím úspěchem, etapovým vítězstvím.

HUBERTUS BÜKER, Kirchenzeitung

Zatímco v sousedním Německu je nedělní klid všeobecně přijímán, u nás by pravděpodobně podobný zákon neobstál.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou