26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Nejpřehlíženější místo na světě'

2. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Masové vyvražďování, znásilňování, únosy dětí a vypalování vesnic jsou na severu Ugandy na denním pořádku již od roku 1986. Nejvíc trpí civilní obyvatelstvo. „Když se tam jely podívat naše pracovnice, konkrétně do oblasti Gulu, přesvědčily se, že je to – jak napsala OSN ve své zprávě – jedna z nejpřehlíženějších humanitárních oblastí na světě,“ říká vedoucí rozvojového střediska Arcidiecézní charity Praha Jarmila Kabátová.

„Ani se o tom ve světě neví, že tam žije 1,6 milionu lidí v uprchlických táborech, někteří bydlí doma jenom na noc, jiní, když se dozvědí, že jsou vojáci Armády božího odporu poblíž, jezdí denně přespávat do města nebo jim poskytne azyl kněz na faře. Je tam neustálý psychický tlak, lidé žijí v napětí,“ popisuje situaci Jarmila Kabátová a vypráví příběh jednoho chlapce žijícího v této oblasti: „Šestnáctiletý Francis má šest dalších sourozenců – co do počtu dětí je to taková typická ugandská rodina. Na to, aby mohli zajistit vzdělání pro všechny děti, mají ale velmi omezený příjem. Otec je katecheta, což není placené místo, a matka pracuje v zemědělství. Většinou to je námezdní práce, kterou musí hledat ze dne na den.“ Přestože se v Ugandě 90 % lidí živí zemědělstvím, svoje políčko má málokdo. Jarmila popisuje, že Francis chodí do kostela ministrovat a kdyby měl možnost studovat, chtěl by být lékařem. To se mu – a ještě dvaceti dalším mladým lidem z uprchlického tábora Puranga a okolí – může splnit.

NADŠENÍ MÍSTNÍCH DIECÉZÍ
Od minulého týdne totiž rozšířila Arcidiecézní charita Praha svou působnost v rámci projektu Adopce na dálku® i na tuto oblast. Cílem je pomoci studentům, aby mohli dokončit středoškolské studium. „Chceme, aby našli kvalifikovanou práci, ne jenom námezdní, kterou dělají negramotní lidé. Děti vybíráme z potřebných rodin a také ty, které mají nejlepší studijní předpoklady,“ vysvětluje pracovnice Charity. Oni pak zas pomohou zbytku rodiny. Klanovost je tam podle ní opravdu silná a je nemyslitelné, že by jeden člen rodiny nebo širokého klanu měl peníze a nesdílel je s ostatními. Protože je Uganda křesťanská země, třetinu tvoří katolíci a další třetinu ostatní křesťané, je spolupráce Charity s diecézemi snadná. „Právě obrovská vstřícnost a nadšení místní diecéze byla jedním z podnětů pro to, abychom zde začali pomáhat,“ vysvětluje Jarmila Kabátová. Dodává, že není vyloučeno postupné rozšíření projektu. A to i přes to, že pro pracovníky Charity není vždy snadné se do válečných oblastí dostat.
Více informací o možnostech pomoci lze získat na e-mailu adopce@charita-adopce.cz nebo na telefonu 224 246 573.



Občanská válka v zemi začala před jedenadvaceti lety, v roce 1986, kdy Armáda Božího odporu vyhlásila válku ugandské vládě s cílem získat území severní Ugandy pod svou kontrolu. Za poslední roky v této oblasti přišlo o domov více než 1,5 milionu civilistů, zahynulo na 100 tisíc z nich, minimálně dvacet tisíc dětí bylo uneseno – některé proto, aby se staly dětskými vojáky. Lidé umírají také kvůli podvýživě nebo špatným hygienickým podmínkám. Šestašedesát procent obyvatel žije v chudobě a přibližně osm procent obyvatel je nakaženo virem HIV.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou