26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejlepší půjčka je žádná půjčka

8. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/50 Vánoce za dveřmi, 8.12.2010, Autor: Jiří Prinz

Polovina adventu je přesně tou dobou, kdy většina lidí, křesťany nevyjímaje, horečnatě shání dárky pod vánoční stromek. Každoročně přitom stoupá počet těch, kteří se ve snaze udělat svým blízkým co největší radost nechají zlákat k půjčce. To s sebou však nese řadu rizik.

„Setkal jsem se s případy, kdy si zákazník v průběhu času nabere více malých půjček, až nakonec zjistí, že jsou splátky nad jeho možnosti. To může vést k velkým problémům,“ varuje finanční poradce Aleš Masner, podle něhož začíná období vánočních půjček už začátkem října, kdy se současně s počínající vánoční výzdobou objevuje na trhu i rozšířená nabídka úvěrových produktů a cílené vánoční akce. „Před Vánoci jistě každý z nás zaznamená množství lákavých nabídek úvěrů a půjček. Jsou ovšem zaměřené především na okamžitý efekt. Slibují slevu, nějaký bonus, minimální první splátku,“ vypočítává Aleš Masner a varuje před možnými riziky: „Mezi lidmi je například oblíbená nabídka odložených splátek. Lidem se slíbí, že nebudou muset v prosinci za dárek nic zaplatit, a ti se na to nechají nalákat a neuvědomí si, že se splácením začnou hned v lednu a že budou splácet kvůli nevýhodným úrokům třeba i několik let. Splátka se jim pak může řádně prodražit.“ Těm, kteří přesto nedokážou odolat lákavé půjčce, připomíná finanční poradce alespoň základní pravidla, jak nenaletět. „Především bych doporučil pozorně prostudovat veškeré podmínky úvěru a rozhodovat se až v klidu domova. V obchodě na nás může být vyvíjen tlak jak obchodníkem, tak prostředím. Nabídka, kterou si nenecháme projít hlavou, často vypadá jinak, než jakou skutečně je,“ varuje Aleš Masner a dodává: „Důrazně bych varoval před půjčkami od pochybných firem, které se nezajímají o příjem žadatele ani o registr dlužníků, ale jen o rychlý podpis na špatně srozumitelné smlouvě.“ Podle finančního poradce je však vůbec nejlepší dávat si peníze na dárky stranou už během roku a pak je použít. „Úroky tak budou celý rok pracovat pro mě a ještě ušetřím na úrocích a dalších nákladech za půjčku,“ uzavírá Aleš Masner.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou