16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejhezčí obrázky vznikly náhodou

31. 10. 2012

|
Tisk
|

Najít v centru Písku dům, v němž žije fotograf JIŘÍ ŠKOCH, není nejmenší problém. Příchozí nemusí prohlížet jména na zvoncích, jméno Škoch je metrovými písmeny vyvedeno přímo na štuku fasády.

Vydání: 2012/44 Prezident vyznamenal hrdiny, 31.10.2012, Autor: Aleš Palán

JIŘÍ ŠKOCH (nar. 1938) své fotografie vystavoval poprvé v roce 1962 v rodném Písku; měl výstavy v ČR i v zahraničí. Živil se jako fotograf na volné noze a jako pedagog. Za svou tvorbu byl na začátku normalizace podmínečně odsouzen za urážku socialistického zřízení. K jeho nejznámějším cyklům patří fotomontáže z Petrkova.   

Kde se vaše jméno na domě vzalo?

Než moji rodiče dům koupili, patřil paní Alešové a na baráku byl nápis Václav Aleš. Tento člověk byl v padesátých letech prokurátorem a zapsal se velice neslavně. Jeho jméno bylo první, co muselo jít pryč – nechali jsme je otlouct a udělali z toho barák U Škochů. Ještě tu byl v nice sv. Jan, kterého nám ale ukradli. Nahradili jsme ho sádrovou kalvárií, tu taky ukradli, tak jsem tam dal dřevěný křížek z trní. Po letech se nám ozval jeden řezbář, že nám sv. Jana vyřeže znovu. Vrátil se tedy na své místo a v místních novinách vyšlo, že sv. Jan hlídá dům U Škochů.

Ještě by to chtělo domovní znamení.

Máme i to, je to takový můj erb vytesaný do žuly. Váží dva tři metráky. Usoudil jsem ale, že jelikož nemá dům pořádné základy, tu tíhu by nemusel vydržet – tak jsme ho umístili jen na dvoře. Jsem křtěný Jiří František Pavel – od Pavla je tam meč, od Jiřího drak. A k tomu latinský nápis Bůh je má síla.

Z tohoto domu pocházíte… V čem to tady bylo tehdy jiné než dnes?

Celý článek je k dispozici jen platícím čtenářům - elektronické předplatné k dispozici zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou