26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

(Nejen) mladí se budou modlit za mladé

17. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/12 Mateřská není vězení, 17.3.2009, Autor: Tomáš Kutil

Modlit se ještě víc za sebe a své kamarády. A celých sedm dní. To mohou mladí lidé zkusit už od neděle 22. března. A nejen oni. Připojit se k nim mohou všichni věřící. Pomocníkem jim bude brožurka, kterou připravili na Sekci pro mládež ČBK. Týden modliteb za mladé začíná ve třech diecézích už tuto neděli, v pěti ostatních pak o týden později.

Sedm dní modliteb zakončí v každé diecézi setkání mladých s biskupem. S nápadem přišla Sekce pro mládež ČBK a biskupové tuto iniciativu přivítali. Modlitební akce má název Mladí pro církev – Církev pro mladé. „Chceme s její pomocí docílit dvou věcí. Měla by vést všechny věřící k tomu, aby předkládali mládež v modlitbě Bohu. Mladí by si zase díky ní měli připomenout svou spoluzodpovědnost za církev,“ prozradil šéf Sekce pro mládež P. Vít Zatloukal. „Byli bychom rádi, kdyby si mladí uvědomovali, že jsou neoddělitelnou součástí svých farností,“ dodal. Modlitební brožurka je k dispozici na jednotlivých biskupstvích nebo na internetových stránkách www.cirkev.cz a www.signaly.cz. Pro každý den připravili její tvůrci konkrétní téma k modlitbě. Brožurka má tři části. První je určena mladým s rozjímáním textů od několika papežů. Druhá je pro všechny a k rozjímání jsou připraveny texty z duchovní literatury. Poslední část je přizpůsobena modlitbě ve společenství. „Snažíme se doprovázet mladé lidi na jejich cestě životem a modlitba je tou správnou duchovní úrovní prožitku s nimi,“ pochválil iniciativu biskup Jiří Paďour, biskup delegát ČBK pro mládež. S myšlenkou modliteb za mladé přišli před třemi lety na Slovensku. V Česku uspořádali poprvé tuto akci loni v královéhradecké diecézi. Cílem celého týdne však není jen modlitba. Téměř každý den nabízí tvůrci brožurky praktické aktivity. Mladí například mohou pozvat své kamarády na výlet a mluvit s nimi o Bohu, uspořádat čajovnu nebo se jen tak projít svým městem a modlit se přitom za každého, kdo v něm žije.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou