26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vstřícnost Čechů vůči Židům

5. 8. 2014

|
Tisk
|

Člověku jde až mráz po zádech, když čte o projevech velké nenávisti některých národů západní Evropy vůči Židům. Ano, konflikt v Gaze díky obludným palestinským strategiím využívajícím civilní obyvatelstvo jako živé cíle vzbuzuje vlnu rozhořčení na izraelskou armádu. Málokdo se ovšem umí vžít do situace dva tisíce let ponižovaného národa, který poté, co po obrovské genocidě dostal příležitost žít a vládnout v zemi, kterou Bůh přislíbil jeho praotcům, čelí celých sedmdesát let obrovské snaze o zničení od všech sousedů. Národa, který při budování svého státu žije v permanentním ohrožení. Národa, jehož odhodlání bránit se i za cenu velkých obětí v dnešní západní Evropě málokdo rozumí.

Vydání: 2014/32 Vrácené skvosty zůstávají, 5.8.2014, Autor: Stanislav Balík

Jistě, je to černobílé vidění. Můžeme vést diskuse, zda je a byla izraelská obrana přiměřená, zda bylo nezbytné útočit na ten či onen cíl, zda… V určitou chvíli ale ani není jiné než černobílé vidění možné, protože platí ono známé – kdo není s námi, je proti nám.
Evropský antisemitismus je věkovitý a vešlo se do něj kdeco – nenávist vůči Židům jako kapitalistům, jako socialistům a komunistům, jako Němcům, jako Ne-Němcům, jako Maďarům, jako jinověrcům, jako modernizátorům... Zkrátka téměř každá společenská skupina v Evropě si do Židů ráda projektovala ztělesnění svých odvěkých nepřátel. Dodnes tak můžeme v přímém přenosu pozorovat, že Hitler nebyl v oblasti nenávisti vůči Židům žádnou velkou západoevropskou deviací a omylem.
I Češi si prošli svým antisemitským obdobím, které zasáhlo českou společnost zprava doleva. Nicméně důležité bylo, že v převážné míře pramenila nenávist našich předků vůči Židům z toho, že je považovali za Němce. Když se s nimi posléze nacistická moc vypořádala v dějinách nevídaným způsobem, tento hlavní (byť ne jediný) důvod odstupu jakoby padl. Namísto něj přišla vstřícnost a podpora jinde nevídaná.
Snad nás okouzluje schopnost židovských obyvatel hájit svobodu svého národa, kterou ve vlastních moderních dějinách tak postrádáme. Možná podvědomě tušíme – občané i politici, že ve Svaté zemi vzdoruje nejzazší výspa Západu barbarským koncepcím Orientu. Je v tom i jakási naděje, že v našem národě plamínek touhy po svobodě dosud neuhasl.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou