26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Smlouvy podepsány!

26. 2. 2013

|
Tisk
|

Minulý pátek zástupci jednotlivých církví slavnostně podepsali smlouvy s představiteli našeho státu, jak to předpokládal zákon přijatý na sklonku roku. Během dvou měsíců ministerstvo kultury a vláda připravily smlouvy, na jejichž základě bude vyplácena po dobu třiceti let finanční náhrada za majetek, který zůstal městům a obcím z majetku zabaveného církvím. Člověk by řekl, že jde o normální administrativní akt, který by už neměl vyvolat nějaké lidové povstání.

Vydání: 2013/9 Lidé se loučí s Benediktem XVI., 26.2.2013, Autor: Milan Badal

Nicméně někteří představitelé levice vydali dramatické výzvy vládě i církvím, aby s podepisováním počkaly až do doby výroku Ústavního soudu, který by měl během několika měsíců reagovat na námitky levice proti tomuto zákonu. Navíc pan poslanec Tejc řekl, že se čeká, až bude nový prezident jmenovat nové ústavní soudce, kteří budou nakloněnější argumentům levice.

To jsou slova, která by zákonodárce neměl nejen vyslovit, ale ani na ně pomyslet. Soudy jsou samostatné a snaží se nalézat právo a spravedlnost bez ohledu na stranické a myšlenkové náklonnosti jednotlivých soudců. Nevím také, nač čekat – sepsat během dvou měsíců smlouvy nebyla žádná ukvapenost. Navíc se ve smlouvách jednotlivé církve zavazují, že už je to konečná, že nebudou nadále po státu nic chtít, než co je v zákoně samotném. A má-li někdo pokrytecké obavy, co bude, když Ústavní soud část zákona zruší, ať si počká. Je to stále stejná písnička falešných obav o blaho církví. Jde o politikum, nikdo z levice (a bohužel ani pravice) nezmiňuje, že se jedná o pouhých 5 % veškerých restitucí, které už od roku 1989 proběhly vstříc jednotlivcům, družstvům či dalším společnostem.

Katolická církev se dnes financuje z 53 % sama. Zhruba další čtvrtinu rozpočtu bude činit spolupráce církve se státem v oblasti školství, zdravotnictví apod. Teprve poslední čtvrtinu bude pokrývat příjem z tzv. restitucí. Měli bychom konečně trochu zdvihnout hlavu a nenechat se balamutit těmi, kdo svými ústy mlátí prázdnou slámu. Lež a nenávist nemůže zvítězit nad právem a spravedlností.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou