16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Veni Sancte v Teologickém konviktu v Olomouci

22. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/39 Církevní knihovny, 22.9.2010, Autor: Jan Lukeš

Přijď, Duchu Svatý… těmito slovy v pátek 10. září prosili o dary Ducha Svatého chlapci především z Čech a Moravy, kteří na Pánovo volání odpověděli ANO a v pondělí 6. září nastoupili do Teologického konviktu v Olomouci. V pátek při slavnostní mši svaté v kapli sv. Jana Sarkandra přímo v konviktu je podpořili i svou modlitbou, účastí a svými slovy jejich biskupové. Letošní rok je výjimečný z několika hledisek. Poprvé v historii Teologického konviktu od roku 1990 je více mužů z Čech než z Moravy. Z Čech je jich deset, z nichž sedm je z královéhradecké diecéze, po jednom pak kandidáti z pražské, litoměřické, plzeňské a českobudějovické diecéze. Z Prahy bohužel stejně jako minulý rok není nikdo. Z Moravy pak jsou tři za ostravsko-opavskou diecézi, z nichž jeden je z Polska, a tak se zde zároveň učí i česky. Pouze po dvou mají olomoucká a brněnská diecéze. Od roku 1990 je letošní počet 17 mladých mužů z Čech a Moravy v Teologickém konviktu nejnižší. Pro představu, v minulém roce zde bylo o 10 mladých mužů více, tedy 27. Tento stav kolem 30 je tudíž stabilní přibližně 10 let. V devadesátých letech byly ročníky o 50 až 70 mužích. Ze 17 studentů jich je 10 hned po maturitě. V minulých letech bylo v České republice tradiční, že nastupovali většinou starší muži – letos je věkový průměr 22 let. Letos nastoupili do Teologického konviktu i 4 chlapci z Ukrajiny, řeckokatolíci, kteří studují za svoji diecézi Lvov a chtějí zde pokračovat i dalších pět let na Teologické fakultě. Také se učí česky a nejmladšímu z nich ještě není ani 18 let. Nepočítal jsem je do věkového průměru a ani do celkového počtu – nestudují totiž pro naše diecéze. Podtrženo, sečteno: k 6. září 2010 nastoupilo do Teologického konviktu 21 mladých mužů, kteří by se chtěli stát kněžími. Prosíme o Vaši modlitbu, ať vytrváme!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou