26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Návrat do dětství s farní zabíjačkou

29. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/5 Svobodné ženy po třicítce, 29.1.2009, Autor: Václav Štaud

V Rájci-Jestřebí na Blanensku o uplynulém víkendu proběhlo zimní farní odpoledne. Bylo plné vůní a chutí. Lidé si je totiž spojili s pravou domácí zabíjačkou.

Ve společenské rovině proběhla akce v neděli, kdy si četní návštěvníci rájecké fary během besedování pochutnávali na zabíjačkových lahůdkách. Pro mnoho farníků však byla atraktivnějším dnem sobota. Už od sedmé hodiny ranní plnily farní dvůr dvě desítky ochotných pomocníků i zvědavých přihlížejících. Začala pravá zabíjačka a v poledne se Rájcem směrem od fary nesla typická vůně černé polévky. „Tuhle atrakci s koupeným pašíkem pořádáme podruhé a zájem, jak vidíte, je veliký,“ říká rájecký duchovní správce P. Pavel Klouček. „Střední generace si ráda oživuje poezii venkovských zabíjaček, kterou zná z mladých let. A pro její potomky je domácí jitrnice často úplnou novinkou,“ dodává P. Klouček. K těm, kdo vidí zabíjačku poprvé, patří i Tereza Svobodová, žákyně třetí třídy. „Nejvíc se mi líbí, jak je můj tatínek šikovný, pořád pomáhá panu řezníkovi. I maminka je tady – v kuchyni teď chystá pro všechny svačinu,“ říká Tereza. P. Pavel Klouček si aktivitu místních farníků pochvaluje. „Nejde o můj nápad, zabíjačku navrhly a realizují rodiny farníků prakticky samy. A těch dobrých věcí, které si dokážou zorganizovat, je víc,“ říká P. Klouček. „Právě pro tuto jejich angažovanost a samostatnost si zdejších věřících nejvíc vážím. Bez obětavé pomoci rájeckých mužů a žen by nebyla možná ani rekonstrukce fary, která se právě blíží k závěru. Pro mnoho farníků je tato slavnost současně i příležitostí prohlédnout si, jak moc se to tady změnilo,“ uzavírá rájecký administrátor.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou