26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Násilník musí odejít

22. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/4 Jak skoncovat s nikotinem, 22.1.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Ještě minulý rok byla žena, která už nechtěla být svým partnerem doma opakovaně bita, mnohdy nucena opouštět i s dětmi vlastní domov. Sama pak musela vyhledat provizorní bydlení. Od ledna tohoto roku ale vstoupila v platnost novela zákona o Policii ČR 135/2006 Sb., která přinesla obětem domácího násilí pomoc. Ohrožované osoby již nemusí prchat před násilníky ze svých domovů, ale ti jsou sami policií z bydliště vykázáni. O této nové možnosti jsme si povídali se Zdenou Prokopovou z občanského sdružení ROSA – informačního a poradenského centra pro ženy, oběti domácího násilí.

Co nového novela zákona do problematiky domácího násilí přináší?

Hlavně umožňuje vykázat násilnickou osobu z bydliště. Víme, že v 95–97 % jsou oběťmi domácího násilí ženy, takže se jedná zejména o vykazování mužů. Mění se pravomoci policisty, který má nyní právo – pokud zjistí, že se jedná o opakované dlouhodobé násilí a pokud je reálná hrozba stupňování násilného jednání – vykázat násilníka na dobu deseti dnů.

V čem by mělo oněch deset dní oběti pomoci? Přeci jen se po nich násilník opět do bydliště vrátí.
Přináší to oběti čas, během něhož může například porozumět své situaci a promyslet ji. Má šanci získat různé informace a kontakty, které jí mohou pomoci, aby pochopila, že nikdo nemá právo ji terorizovat a že to není v pořádku.

Jsou policisté na takové zásahy nějak speciálně připravováni?
Policisté byli vyškoleni, dostali detailní metodický pokyn, jak postupovat. Například, že je důležité, aby násilník i oběť – která by mohla mít strach před násilníkem pravdivě vypovídat – byli vyslýcháni odděleně. Pro zhodnocení rizika budoucího nebezpečného útoku je policista povinen použít soubor otázek nazývaných zkratkou SARA DN speciálně vytvořených ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí.

Aby byl zákon uplatnitelný, musí se tedy jednat o násilí opakované a dlouhodobé?
Ano, to je podstatné. Nemělo by jít o první násilný akt. Snad jedinou výjimkou by mohl být případ, že by oběť byla vážně zraněná a hrozilo by až její zabití. Většinou se v takových případech stejně zjistí, že docházelo k domácímu násilí – které mělo formu psychického, ekonomického či sexuálního násilí. A docházelo k němu delší dobu.

Není možné vykázat násilníka na více než deset dní? To je maximální možná doba?
Pokud má oběť obavu, že by násilí mohlo pokračovat i po uplynutí stanovených deseti dnů, má možnost požádat soud o předběžné opatření. Soud musí rychle rozhodnout, jestli má být vykázání prodlouženo, a to na dobu jednoho měsíce, a nebo maximálně jednoho roku.

Kdy nabývá rozhodnutí o vykázání účinnost a jak policie s násilníkem dále postupuje?
Rozhodnutí má okamžitou účinnost od okamžiku, kdy o tom policisté rozhodnou. Vykázaná osoba si s sebou smí odnést jen nejdůležitější věci – léky, věci k vlastní potřebě a práci. Musí vydat klíče od bydliště a deset dní se tam nesmí vrátit. Policisté musí vykázaného informovat o možnostech dočasného ubytování.

A jaký je postup s obětí násilí? Nabídne jí policie nějakou pomoc?
Policie musí do 24 hodin informovat o vykázání a spáchání násilného činu takzvané intervenční centrum, které zahájilo svoji činnost nově s touto novelou. Centrum má povinnost do 48 hodin kontaktovat ohrožovanou osobou a nabídnout jí pomoc.

V čem spočívá?
Pomoc je proaktivní, což znamená, že lidé z těchto center by měli aktivně po ohlášení policií do 48 hodin vyhledat oběti násilí a nabídnout jim pomoc psychologickou, zdravotní, sociální a právní. Což je rozdíl například od naší neziskové organizace, jejíž pomoc si musí ohrožená osoba vyhledat sama.

Je policie povinna kontrolovat, zda je 10denní vykázání z bytu dodrženo? Je možné, aby oběť vzala násilníka „na milost“, a ten se mohl vrátit do svého bydliště dříve?
Pokud policisté rozhodnou o vykázání, násilník musí byt opustit, ať to oběť chce, či nikoli. Jde zejména o prevenci, aby ohrožované oběti nemohlo být ještě více ublíženo. Policie má povinnost během dní vykázání stav kontrolovat, a to po třech dnech. V případě porušení podmínek vykázání ze strany vykázané osoby by měla oběť ihned informovat Policii ČR prostřednictvím tísňové linky 158.

O násilníka i oběť je nějakým způsobem postaráno. Myslí se v novele také na děti, které jsou mnohdy svědky domácího násilí?
Policisté jsou povinni do 24 hodin předat tuto informaci na oddělení sociálně právní ochrany dětí a rovněž intervenční centrum by mělo děti kontaktovat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou