16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Náš stálý úkol: poznat Lásku a šířit ji

22. 4. 2016

|
Tisk
|

Bůh je láska

Vydání: 2016/17 Papež se vydal uprchlíkům naproti, 22.4.2016, Autor: P. MILOSLAV FIALA OPraem

Papež Benedikt připomněl v encyklice Tertuliánova slova, že starost křesťanů o všechny potřebné lidi vyvolávala u pohanů údiv. Tento spisovatel se stal věřícím v roce 195, když na něho hluboce zapůsobil život tamní křesťanské obce. Věřící se řídili Ježíšovými slovy, jak je zaznamenal evangelista Jan: .
Tato slova zazněla na začátku Pánovy řeči na rozloučenou s učedníky. Bylo po umytí jejich nohou a po poslední večeři. Je noc a Jidáš opouští ostatní, aby Ježíše zradil. Večeřadlem znějí Pánova slova: . Řekl „nyní“, i když k zajetí, ukřižování a smrti ještě nedošlo. Ale cesta, která má uzavřít a korunovat jeho poslání, už začíná. Jeho utrpení vrcholí smrtí na kříži a znamená návrat k Otci, ale také odloučení od učedníků: . Učedníkům říká „děti“ a setkáváme se s tímto oslovením ještě několikrát. Jako jejich Mistr a Pán jim slibuje Ducha Utěšitele, který je uvede do celé pravdy, a dostávají nové přikázání, aby se navzájem milovali, jako on miloval je. Jeho láska jim má být vzorem, který má pomáhat ve vztahu k těm, k nimž budou posláni: . Evangelista uvádí jako příklad lidskou nouzi a hlad a tato situace vyžaduje účinnou pomoc věřícího, který k tomu má dostatek prostředků. Když by to odmítl, jak by v něm mohla zůstávat Boží láska, která chce všechno obnovit v duchu a pravdě?
Kniha Zjevení mluví o nových nebesích a nové zemi jako o ideálu, jemuž se mají – byť vzdáleně – podobat v každé době poměry uvnitř lidské společnosti. Básník Claudel napsal, že Pán je a vždy zůstává silnějším než lidská hříšnost, a k nápravě mravů tedy posílá své vyznavače, aby pomohli ke zkvalitnění vztahů a došlo k tolik potřebné obnově. K této práci jsme tedy povoláni i my a nikdo z nás by neměl jen nečinně přihlížet, aniž by přiložil ruku k dílu. Ježíš položil základy Božího království a nám svěřil úkol pokračovat v jeho hlásání a rozvíjení. Máme podle svých sil a možností usilovat o pokoj a spravedlnost, bojovat proti ponižování bezmocných, slavit příchod Boží vlády liturgií a svátostmi církve a připravovat cesty víře v Ježíše Krista, ukřižovaného a vzkříšeného. Nejúčinnějším nástrojem k naplňování tohoto poslání je právě láska, která přemáhá svět. Papež František řekl:

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou