26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nad Lesnou zazní zvonohra

17. 12. 2019

|
Tisk
|

Kostel bl. Marie Restituty v Brně--Lesné se v uplynulém týdnu opět přiblížil k svému dokončení.

Vydání: 2019/51-52 Oslavme ten „tajemný svátek“, 17.12.2019, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


Diecézní biskup Vojtěch Cikrle po slavnostní bohoslužbě v duchovním centru zamířil do prostor nového chrámu, kde požehnal 16 zvonů nové zvonohry. Obřadu se vedle několika set věřících zúčastnila Leticie Vránová-Dytrychová z Brodku u Přerova, v jejímž zvonařství znělé nástroje vznikly. „Předpokládáme, že zvony o váze od 20 do 200 kilogramů budou naprogramovány na více než pět desítek náboženských melodií,“ informoval při této příležitosti farář z Lesné P. Pavel Hověz.
Modlitba i dobrodružství
Jak je ve zvonařské firmě dobrým zvykem, pozvala její majitelka zástupce farnosti Lesná k účasti na odlévání jejích zvonů. Nejdříve představila šest už hotových zvonů, jejichž patrony jsou vesměs naši národní světci, včetně posledního českého krále bl. Karla I. Popsala i mnoho zajímavých postupů při výrobě. „Všechno ale prozradit nemohu, některá pravidla jsou důvěrná a předávají se u nás jen v rámci rodiny. V našem případě už ve třetí generaci z matky na dceru,“ usmívá se Leticie Vránová-Dytrychová.
Když se směs mědi, bronzu a cínu rozehřála na potřebných 1 170 stupňů, zve paní domu skupinu zájemců k pohledu na vlastní odlévání. Byli jsme svědky nejen dokonalého dobrodružství plného ohnivých scén, ale i modlitby za zdar díla. Tentokrát vznikaly tři největší nástroje zvonohry, které pak čekalo několik dnů klidu k řádnému vychladnutí a dalšímu opracování.
„Blíží se Vánoce, které nám také dají hodně práce. V poslední době roste zájem i o maličké, pěkně zdobené zvonky, jejichž jasný zvuk o svátcích potěší obdarované i celé jejich rodiny,“ připomíná Vránová-Dytrychová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou