26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Velikonoce byly připraveny nejdříve děti

18. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/12 Velikonoce v lidových zvycích, 18.3.2008, Autor: Václav Štaud

Faru ve Vidnavě důkladně oživila noční návštěva tří desítek dětí. Přijely v pátek 22. února z celého děkanství Jeseník a na každém jejich kroku bylo vidět, že jsou tady spokojené. Chovaly se jako doma, stejně jako jejich rodiče, kteří je postupně přiváželi. A řada z dospělých zůstala, aby se mohla programu nějakým způsobem zúčastnit.

Děkan Miroslav Kadlec klade na setkávání lidí mimo bohoslužbu velký důraz. Téměř každý víkend, ale i během všedních dnů se na jeho faře ve Vidnavě, centru děkanství, schází nějaká přátelská parta. Především jde o mládež a seniory, někdy pozvání přijmou i lidé, kteří do kostela moc nechodí. „Přestože jsme přímo na polské hranici, víra je tady od poválečného vysídlení slabá. Jednotlivé farnosti nejsou duchovně ani hospodářsky soběstačné. Proto se vyplácí v rámci děkanství organizovat společně jak opravy budov, tak i pravidelné akce věřících. Kromě dětí se tu setkávají také ministranti, dospívající mládež, manželské páry nebo ženy. Jen muži jsou opatrní, přicházejí vzácně,“ směje se P. Kadlec.

Jen tak ležet na koberci
Organizaci dětských akcí má na starosti tým mladých animátorů v čele s pastorační asistentkou Marií Grabarczykovou. „Děti zveme do Vidnavy, abychom je připravili především na slavení velkých okamžiků v liturgickém roce. Teď jsou před námi Velikonoce. Ale podobný program tady uvidíte čtyřikrát v roce,“ uvádí M. Grabarczyková a dodává: „Děti k nám jezdí rády, láká je noc, kterou mohou prožít svobodněji než doma. S chutí si užívají uvolněné formy, kdy i při vážných rozhovorech mohou ležet jen tak na koberci. Současně však musí zachovat slušnost a pořádek. Letos jich pro nemoc hodně odřeklo, ale to nás netrápí. Minule přijelo 40 lidí, to jsme zvládali už s velkým vypětím.“
Jak takový noční program vypadá? První dvě hodiny zabere důkladná duchovní příprava v malých skupinách. Jedni s pomocí obrazů probírají zastavení křížové cesty, druzí vyplňují postní biblický kvíz, za dalšími dveřmi zní zpěv postních písní. Jiné děti zase správně řadí růžencová tajemství nebo si s jedním z tatínků jen tiše vyprávějí o smyslu bolestného utrpení a vzkříšení našeho Spasitele. Po chvíli zvonek všechny vyzve, aby se vystřídali. Znalosti dětí jen tiše obdivujeme. Pravidelné duchovní vedení je znát.
Vrcholem této části večera je mše svatá, při níž otec Miroslav dokáže děti vtipně oslovit a pak do Kristovy oběti zapojit úplně všechny. Po pozdní večeři, připravené ochotnými maminkami, přijde ke slovu zábava. Nejdříve ve formě filmové pohádky a pak ještě mnoha her. To už nejmenší děti oddechují ve svých spacácích a starší za nimi odcházejí postupně, bez nucení. Sobotní dopoledne začíná výrobou papírových dárků pro rodiče. Následuje návštěva charitního domova s bohoslužbou pro babičky i jejich dětské hosty. A když – jako tentokrát – přeje počasí, stihnou si všichni ještě před obědem zaskotačit na farním dvoře. Setkání uzavírá křížová cesta v nedalekém kostele, lízátko a na rozloučenou od otce Miroslava každému i křížek na čelo. A už za dva měsíce na shledanou!
„Tak jsme připravili na Velikonoce nejmenší generaci, nyní se musíme věnovat starším,“ říká děkan Kadlec. „Práce je hodně. Jesenicko bylo dlouho duchovně mrtvé. Češi i Němci si tu vzájemně moc ublížili, následovala nenávist, otupění. Ale už to není pravda. Postupně povstáváme z mrtvých. Já se tato slova nebojím říci, protože cítím, že hlavním aktérem procesu smíření není nikdo jiný než sám Kristus. Je to on, kdo sem znovu přináší radost. Pro odpuštění a víru otevírá stále více srdcí a dveří,“ loučí se optimisticky P. Miroslav Kadlec.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou