26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Velehradě nabídnou možnost podat pomocnou ruku

23. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/26 Veřejné mínění v církvi, 23.6.2008

Snad každý se v životě ocitne v situaci, kdy potřebuje pomoc druhých. To si uvědomuje řada církevních organizací a charitativních organizací neziskového sektoru, které se snaží pomáhat. Dny lidí dobré vůle představují veřejnosti každý rok tři projekty, na které mohou lidé přispívat prostřednictvím dárcovských SMS. V letošním roce byly vybrány následující projekty:

DŮM NA PŮLI CESTY

Dům na půli cesty sv. Josefa v Karlových Varech je určen pro mladé dospělé v rozmezí od 18 do 26 let, kteří po dosažení zletilosti opouštějí ústavní zařízení, pěstounské rodiny, vlastní nefunkční rodinu nebo se vracejí z výkonu trestu odnětí svobody a nemají dlouhodobé bezpečné rodinné zázemí. Těmto mladým lidem hrozí, že je jejich životní styl, dosavadní sociální návyky a psychický stav mohou izolovat od společnosti a prohlubovat v nich pocit osamělosti. A to pak může vést až k jednání, které by ohrožovalo je samé nebo společnost. Dům na půl cesty se proto snaží klientům pomáhat změnit jejich chování i postoje tak, aby se dokázali lépe začlenit do společnosti. Klienti jsou ubytováni v šesti dvoulůžkových pokojích se společnou kuchyňkou, k dispozici mají také společenskou místnost, prostornou zahradu a tělocvičnu. Mladí lidé si pod vedením odborníků osvojují základní znalosti a dovednosti, které jsou nezbytné k samostatnému životu: jednání s úřady, hospodaření s penězi, péče o domácnost, hledání zaměstnání či vhodného ubytování. Je jim poskytováno také psychologické i sociálně právní poradenství.

PROJEKT VÝZVA
Projekt VÝZVA, který poskytuje pomoc rodinám s dětmi s těžkým postižením, založili v roce 2002 manželé Lenka a Milan Svojanovští v rámci občanského sdružení Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě. Vedla je k tomu osobní zkušenost. Manželům Svojanovským se narodil syn s dětskou mozkovou obrnou. Ta jej upoutala na invalidní vozík. Když rodiče hledali pro svého syna asistenční péči, nenabízelo se jim mnoho možností.
Právě tato zkušenost Svojanovské vedla ke vzniku projektu VÝZVA, který mimo jiné zajišťuje osobní asistenci v rodinách, jež pečují o dítě s těžkým postižením. Od té doby sestavili celý tým spolupracovníků a společně s nimi vytvořili řadu služeb a aktivit pro pomoc těmto rodinám. V současné době Centrum pro rodinu a sociální péči poskytuje čtyři registrované sociální služby: OASA (soustředěná osobní asistence), RESPIT (odlehčovací služba), RODINNÝ PRŮVODCE (poradenství a přímá podpora rodin) a BRÁNA (integrační klub a zájmové aktivity). Velmi potřebné a žádané byly také aktivity, které VÝZVA nabízela v uplynulých dvou letech díky svým úspěšným evropským projektům. Byly to například semináře pro pečující maminky, individuální PC kurzy pro handicapované, služba rehabilitační asistence, půjčovna kompenzačních pomůcek a mnohé jiné. Tuto nabídku se nyní snaží VÝZVA udržet i bez evropské pomoci.

KLUB SKLENÍK
Klub Skleník je rozšířenou nabídkou Kontaktního centra Drug Azyl v Brně. Zařízení je určeno uživatelům nealkoholových drog a nachází se ve Vídeňské ulici, kde sídlí Kontaktní centrum Drug Azyl, Terénní programy a Duchovně pastorační služba. Zřizovatelem center je sdružení Podané ruce. Cílem projektu je nabídka dalších alternativ kontaktů pracovníka s klientem, aby se podařilo zvýšit jeho motivaci ke změně navyklého rizikového chování. S tím souvisí i vytvoření alternativního a důvěrného prostředí umožňujícího neformální rozhovor pracovníka s klientem.
Všem klientům se poskytuje krizová intervence, motivační rozhovory, poradenství nebo přímá sociální pomoc (boty, ošacení), poskytování sociálního a zdravotního servisu nebo výměna injekčního materiálu. Nabízí se jim volnočasové aktivity (keramika, arteterapie, stolní hry, výlety), příležitostné kulturní a společenské akce (Mikuláš, Vánoce, zádušní mše svaté za zemřelé klienty). Ke klientům tu přistupují s bezpodmínečným přijetím, úctou a po malých krůčcích se je snaží dovést k tomu, aby si věřili, znovu se pokusili nalézt sebedůvěru a našli svou důstojnost a hodnotu. Dlouhodobým záměrem je změna přístupu široké společnosti jak k problematice zneužívání nealkoholových drog, tak i k samotným uživatelům.
(cib)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou