26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Velehrad dorazili i Cyril s Metodějem

9. 7. 2019

|
Tisk
|

Ke mši svaté při Národní cyrilometodějské pouti lidé letos poprvé přicházeli pod dohledem svatých věrozvěstů – tedy jejich nových soch.

Vydání: 2019/28 Velehrad: Dávejme ze sebe to nejlepší, 9.7.2019, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Požehnáním uměleckého díla, které proběhlo ráno 5. července, tak byl dokončen záměr, který na stejném místě vznikl přesně před třemi lety. Právě o velehradské pouti v roce 2016 olomoucké arcibiskupství zveřejnilo podmínky veřejné soutěže na osazení vstupních pilířů velehradského poutního areálu.
„Po rekonstrukci ploch kolem baziliky tu vzniklo uzavřené místo – náruč, která obejme všechny poutníky. Sochy věrozvěstů na pilířích lemujících hlavní vstup mají vítat příchozí a zároveň střežit duchovní hodnoty, které toto místo představuje,“ vysvětlila architektka arcibiskupství Blanka Roubíková.
Vítězný návrh brněnských autorů Vladimíra Matouška a Radima Horáka byl převeden do bílého pískovce v letech 2017–2019 v dílně kameníka Jana Leitgeba v Blansku. Jeho celková hodnota činí téměř 690 tisíc korun. Většinu peněz přitom poskytli poutníci a další dárci při veřejné sbírce. „Celkem se do ní zapojilo přes 130 osob – členů Matice velehradské, dalších poutníků z ČR i ze zahraničí a také členů dalších moravských matic a farností,“ shrnul vedoucí arcibiskupského Centra pro kulturu Martin Kučera. „Jsme rádi, že se dílo podařilo dokončit a instalovat u příležitosti letošní připomínky 1150. výročí úmrtí sv. Cyrila,“ dodal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou