16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na pražských Vinohradech znělo 24 hodin Boží slovo

15. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/25 Michael Florian, 15.6.2011

Celých 24 hodin od pátku do soboty minulého víkendu předčítalo na 180 čtenářů v kostele sv. Ludmily na pražských Vinohradech Nový zákon. Poslechnout si ho přišlo přes 1 600 návštěvníků. Lektoři stihli přečíst všechna evangelia, Skutky apoštolů a vybrané apoštolské listy, úryvky z Listu Židům a ze Zjevení sv. Jana.

„Projekt Bible24 jsme vybrali hlavně kvůli tomu, aby přinesl do života farnosti nový způsob, jak farníkům znovu a nově přiblížit krásu a moudrost Písma,“ říká sestra Andrea Hýblová, hlavní koordinátorka celé akce. Čtení Bible ale nebylo jen pro uzavřené společenství farnosti nebo pro pravidelné účastníky katolických bohoslužeb. Otevřené dveře a zvláště rozsvícené prostory chrámu zvaly i po celou noc ke vstupu a k zaposlouchání se všechny ty, kteří svůj volný čas trávili v parku před kostelem. Akce začala mší svatou, kterou celebroval biskup Karel Herbst. On také po slavnostním průvodu s evangeliářem otevřel Bibli24 a přečetl první úryvek z Matoušova evangelia. Poté se už u ambonu začali střídat jednotliví čtenáři, a posluchači tak mohli vychutnávat novozákonní příběhy v celku. „Když se Písmo čte ‚roztrhaně‘ nebo i když si přečtu delší úsek sama, mnohé souvislosti mi nedojdou. Tady jsem jich objevila celou řadu,“ říká nadšeně Ivana Pintířová, která během akce četla úryvek z Janova evangelia. Bible24 ale oslovila i řadu nevěřících a hledajících. „Nepatřím mezi věřící, alespoň v tom vašem slova smyslu, ale rozhodla jsem se přijít, protože sdílím stejné hodnoty, které obsahuje Bible, a protože mě zaujalo, že se tu sejdou lidé, aby si vzájemně ve svém volném čase předčítali,“ vysvětlila Renata Klusáková důvod, proč překročila práh chrámu. Po celý čas byla čtenářům i posluchačům k dispozici kavárna sv. Ludmily při křesťanském domově mládeže. Zde se mohl každý občerstvit i z toho, co místní farnice napekly. Dvacetičtyřhodinová četba Bible se v Česku konala již potřetí. Původně byla inspirována římskou četbou celého Písma „Bibbia giorno e notte“ z roku 2008. Rok nato se první celodenní četba „přestěhovala“ do Uherského Brodu a loni do Brna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou