16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na pomoc obětem v Kongu

3. 1. 2005

|
Tisk
|

V posledním desetiletí zahynulo ve válkách 1,5 milionu dětí. Další čtyři miliony jsou vlivem bojů trvale tělesně postižené a 10 milionů utrpělo psychické trauma. Psychologové varují, že podobná traumata mohou negativně ovlivnit ještě několik dalších generací a že je - i v zájmu budoucího míru ve světě - potřeba udělat vše pro to, aby tyto děti netrpěly.

Vydání: 2005/1 Máš, cos od života čekal?, 3.1.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Na pomoc dětem v Demokratické republice Kongu se zaměřila organizace CERHED (Vzdělávací a přijímací středisko pro vyděděné děti), která spolu s řádem augustiniánů vybudovala v metropoli Kinshase centrum pro děti bez domova. V něm se jim dostane lékařské péče (potřebuje ji 80 % ze současných dvou set přítomných), ošacení a jídla. Mohou také navštěvovat školu a později se vyučit nějaké práci.

Když v Kongu loni skončila občanská válka, zanechala za sebou nejen ničivé škody, desetitisíce obětí a lidi bez jakéhokoli majetku, ale také děti bez domova. Některých dětí se rodiče museli vzdát kvůli chudobě nebo nemocem a ony se náhle ocitly na ulici. Nemají peníze na jídlo, natož na vzdělání. Nemohou pracovat, mnohdy jsou vážně nemocné. Jelikož nemají kam jít, umírají na ulici – hladem anebo na nemoci, mezi něž patří AIDS a mnoho dalších chorob vzniklých špatnými hygienickými podmínkami. V Kinshase je takových dětí 25 tisíc. Středisko CERHED pomáhá dvěma stům dětí ve věku do 15 let. Když organizace sežene potřebné prostředky, může se její pomoc rozšířit. Ovšem v současné době má mnoho problémů: nejsou dopravní prostředky, kterými by děti byly převáženy do škol nebo do nemocnic, a chybí potrava, takže děti mnohdy nedostanou jídlo ani jednou za den. Podobné je to i s oblečením. O židlích a stolech (stejně jako o rozhlasu či televizi) si místní děti mohou nechat jen zdát.

Jako „vánoční dárek“ dostaly děti v Kongu zásilku, která se vybírala během prosince v augustiniánském klášteře sv. Tomáše v Praze. Nebyly to však panenky, auta na ovládání či stavebnice a další věci, které děti z našich krajů považují za „nezbytné“. O Vánocích tak do Kinshasy dorazilo dětské oblečení, léky (paraleny, acylpyriny a aspiriny), plenky, zubní kartáčky a další potřebné věci od českých dárců. Další formou pomoci zároveň může být i zaplacení pouhých dvou korun denně na jedno dítě. Děti v Kongu totiž trpí zejména nedostatkem mléka a právě ony dvě koruny jim zabezpečí jeho denní příděl. Platí zde podobný systém jako při Adopci na dálku - dárce dostane fotografii dítěte a jeho adresu, takže si s ním navíc může dopisovat. Více informací je možné získat v sakristii kostela sv. Tomáše v Josefské ulici v Praze na Malé Straně.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou