26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na kole na Slovácký Slavín

25. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/39 Evangelizace dům od domu, 25.9.2007, Autor: Lenka Fojtíková

Příloha: Doma

Podzim ťuká na dveře, ale pořád je dost času sednout na kolo a vychutnat si babí léto. Výchozím bodem našeho výletu je Strážnice, kam se ti, kdo nemají automobil, pohodlně dopraví vlakem. Hned u vlakového nádraží je mapa a turistické značky. Vyrazíme po Šumárnické stezce do Radějova a Tvarožné Lhoty. Kdo má rád vyhlídky, může vyšlapat na vrchol kopce Travičná, kde je rozhledna. Za dobré viditelnosti je odsud jako na dlani vidět nejen celý hodonínský okres, ale také hrad Buchlov na Hradišťsku či Pálavské vrchy na Břeclavsku. Co si o nich vaše děti pamatují ze zeměpisu?
Druhá trasa vede z Tvarožné Lhoty přes obec Kněždub. Tady stojí za prohlídku rodné domky malířů Antoše Frolky a bratrů Joži a Františka Úprkových, kteří zde žili. Jejich hroby pak najdete na hřbitově nazývaném Slovácký Slavín.
Pak už cyklisty čeká ostré stoupání do Kněždubského háje. V sedle kola ho zvládnou jen zdatnější jedinci. Pokud budete kolo tlačit, záhy zjistíte, že se pohybujete přibližně stejnou rychlostí jako snaživci, kteří vytrvale šlapou, až se z nich pot jen řine. Rozhodně ale vydržte! Stoupání stojí za to. Na horizontu se před vámi po pár stovkách metrů otevře nádherný pohled na Vojšické louky. Jejich neopakovatelná atmosféra musí „dostat“ snad každého. Jedná se o jednu z nejcennějších oblastí Bílých Karpat se solitérními stromy a orchideovými loukami. Vzhledem k výskytu vzácných rostlin a živočichů se držte hlavně vyznačených cest. Pravidelně udržovanou trávu luk jakoby učesal vítr.
Kudy dál? Nabízí se několik možností. Ti méně zdatnější mohou sjet od rozcestníku Vojšických luk přímo do Malé Vrbky. Zde žije Hana Buchtelová, která se věnuje tradičnímu tkalcovství. Lidová umělkyně se nebrání návštěvám turistů. Zájemcům ráda předvede, jak se tká na starodávném stavu, který má po svých předcích. Turisté si zde mohou zakoupit ručně tkané prostírání, povlak na polštář, kravatu a spoustu dalších drobných upomínkových předmětů. Tkadlena při letošních Slováckých slavnostech vína v Uherském Hradišti převzala z rukou ministra kultury Václava Jehličky titul Nositel lidových tradic.
Z Malé Vrbky vede úzká silnička do Hrubé Vrbky. Stojí tu rodný dům pravoslavného biskupa Gorazda, který byl za druhé světové války popraven nacisty. Na jeho počest byl postaven Monastýr svatého Gorazda, je zde i mužský pravoslavný klášter.
Až budete při návratu projíždět jednotlivými obcemi Horňácka, určitě ucítíte vůně, které znáte z dětství a na něž mnozí z nás u svých počítačů či při návštěvách hypermarketů už skoro zapomněli... Bude to vůně pálené bramborové natě a nadcházejícího podzimu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou