26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mražený jahody na konec církevního roku

1. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/49 Tomáš Špidlík, 1.12.2009

Příloha: Doma

Silvestr bez rachejtlí, povyku, šampaňského a mírného bolehlavu následující ráno? Může být. Tím spíš, když se jedná o „silvestr“ církevní – oslavu už málem tradiční, která místo občanského roku uzavírá ten liturgický. V Brně ji letos 24. listopadu pod názvem Mecheche uspořádalo Vysokoškolské katolické hnutí (VKH) už potolikáté, že to, slovy organizátorů, nikdo pořádně nedovede spočítat.

„Společně s plesem patří slavení církevního silvestra k akcím, které jsme tu zdědili po generacích z devadesátých let,“ říká jedna z organizátorů Jana Zelinová. „Název Mecheche měl tehdy údajně vzniknout při nějaké radě VKH, která se táhla dlouho do noci.“ Sál společenského centra Sýpka v Brně na Medlánkách letos zaplnili mladí lidé karnevalově vystrojení do oblečení ze secondhandů nebo z uleželých zásob domácích skříní. Česko-slovenskou moderátorskou dvojicí („to abychom zavzpomínali na dobu, kdy mezi našimi zeměmi nebyly hranice,“ komentují organizátoři) se pak nechali provést večerem na téma Oldies hity 80. a 90. let. Nešlo přitom jen o šlágry hudební, i když Holky z naší školky, Čo o mě vieš, Reklama na ticho, Jahody mražený a další zasloužilé kousky roztáčely parket až do pozdních nočních hodin. „Kromě tancování byla na programu i scénka, která vtipně ukázala, že ačkoli naše země byla za komunismu v mnohých oblastech zaostalá, v jednom Západ předběhla: už v roce 1984 podle ní vznikl v Československu známý tanec makarena,“ usmívá se Jana Zelinová. Účastníci si mohli také zasoutěžit v poznávání známých osobností a vyhrát poukázky na občerstvení a pití u baru. A čím kromě data se Mecheche lišilo od civilních silvestrovských oslav? „Naším cílem nebylo spotřebovat co nejvíce alkoholu, ale potkat se, zatancovat si a užít si společně atmosféru akce,“ zamýšlí se Jana Zelinová. „Mecheche má podporu i v řadách kněží – letos akci navštívili hned čtyři. Kolem půlnoci přestala hrát hudba, účastníci se vzali za ruce a ztišili se ke společnému otčenáši a k požehnání, které nám udělil studentský kaplan Josef Stuchlý,“ upřesňuje.

Oldies? Goldies!

Letošní ročník Mecheche pořadatele mile překvapil. Na akci přišlo na 250 účastníků, což bylo více, než organizátoři čekali. O svém svědčil i parket, kde se dalo sotva pohnout, a nápoje rychle mizející z baru – ale také to, že v půl třetí ráno, kdy oslava skončila, zbylo v sále ještě dost lidí na to, aby organizátorům pomohli s úklidem. „Na Mecheche nejvíce láká veselá a přátelská atmosféra,“ hodnotí Jana Zelinová. „Letos účastníci ocenili i výběr tématu, líbily se jim staré písničky a ani kostým nebylo těžké sehnat.“ Jan Heikenwalder, koordinátor Mecheche, doplňuje: „Těšilo mě, že tolik lidí přišlo opravdu dobově oblečených, že DJ hrál opravdu oldies hity a že se všichni dobře bavili. Také po organizační stránce všechno dobře vyšlo. Velkou zásluhu na tom měli dobrovolníci, kteří místo tance část večera obětavě pomáhali například u baru nebo v šatně.“ Mecheche je každoročně opakovanou akcí, komu to letos nevyšlo, může se začít těšit na příští ročník. „Téma takto dopředu ještě neznáme, ale určitě bude zvoleno tak, aby účastníci mohli opět přijít v kostýmech,“ slibuje Jana Zelinová. Takže hurá na půdu nebo do sekáče – a s příštím listopadem zbystřete pozornost. Informace se dozvíte například na webu brněnského VKH (www.vkhbrno.cz), na webu signaly.cz nebo na infosíti na profilu VKH na Facebooku (http://www.facebook.com/business /insights/?pages&i=167300303469#/pages/VKH-Brno/167300303469).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou