26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Možná si někteří budou ťukat na čelo

3. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/23 Osobnost kněze a šejka Aloise Musila, 3.6.2008, Autor: Jan Paulas

O hledání spokojeného partnerského vztahu – tak zní podtitul knižního debutu redaktorky KT Kateřiny Šťastné-Beščecové. Na velkém množství příběhů ukazuje, jak se v období známosti chovat a vyvarovat se zbytečných komplikací. Knížku pod názvem Umíš v tom chodit? vydalo nakladatelství Paulínky.

Co tě přivedlo k napsání této knížky?

Název tak trochu napovídá, že kniha je o „chození“. K psaní mě přivedlo moje hledání životního partnera. Když jsem začala potkávat první lásky, velmi mě překvapovalo, že předmanželská zdrženlivost není tak samozřejmá, jak jsem si myslela. Hodně lidí pohrdalo mým postojem a přesvědčovalo mě, že dneska je už jiná doba, tak ať změním názor. Mrzelo mě to a trvalo docela dlouho, než jsem si sama pro sebe svůj postoj uhájila. Pak se něco zlomilo a já pocítila potřebu podpořit ty, kteří jsou v podobné situaci. Tak jsem se pustila do psaní. Samozřejmě v knize se dočtete ještě mnohem víc...

Leckdo může namítnout, že takto mladá autorka nemusí mít k napsání knížky o partnerských vztazích dost životních zkušeností. Cítíš to jako handicap? Nebo v tom už umíš chodit?
No, zas tak mladá už nejsem. Navíc, jak jsem zmínila, prošla jsem poměrně dlouhým hledáním, takže píši i z vlastních zkušeností. První řádky vznikaly v době, kdy jsem se seznámila s mým manželem. On byl jeden z prvních, kdo o knížce věděl a říkal mi své postřehy a připomínky. Tehdy jsme ještě netušili, jak to všechno dopadne. Ale vidíš, že to nakonec dopadlo dobře – a tak si s manželem můžeme říct: ano, zvolili jsme správnou cestu, stálo to za to. V tomto ohledu se tedy handicapovaná necítím. Jinak samozřejmě i v manželství se také člověk musí učit „chodit“. To už by ale bylo na jinou knihu...

Jak se díváš na seznamování přes kostel? Ptám se proto, že v knížce píšeš: „Kdybychom chodili do kostela jen proto, že se tam možná seznámíme, je to, jako bychom tam nechodili vůbec.“ I řada rodičů si slibuje, že jejich dospívající dítě si najde toho pravého právě u kostela.
Také jsem se kdysi v kostele nenápadně rozhlížela, jestli není poblíž nějaký zajímavý „objekt“. Jenomže ono to rozhlížení docela odvádí myšlenky, nemyslíš? Samozřejmě považuji za dobré vzít si věřícího kluka, ale to, že je věřící, ještě není zárukou, že manželství bude šťastné.

Je jasné, že po tvé knížce sáhnou především mladí křesťané. Myslíš, že může oslovit i mladé lidi mimo církev?
Nedělám si iluze, že by se kniha stala trhákem mezi nevěřícími teenagery. Myslím, že je třeba, aby čtenář či čtenářka byli naladěni k vnímání. Možná si i někteří křesťané, až si ji přečtou, budou ťukat na čelo, ale naopak se mohou najít nevěřící lidé, které zaujme.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou