23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitba jako dialog lásky

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/12 Duchovní rozlišování, 6.9.2004, Autor: Anna Ferbie

POSTNÍ REKOLEKCE NA HODONÍNSKU
Zajímavou postní duchovní obnovu spojenou s přednáškami připravil pro věřící ve veselském děkanátu kapucínský kněz Pavel Lev Eliáš. Navštívil různé věkové skupiny hned na několika místech v kraji.


První setkání ve farním kostele v Hroznové Lhotě patřilo mládeži. 'Zaměřil jsem se na překážky v modlitbě, jimiž jsou roztěkanost, vyprahlost a nebdělost,' popsal rekolekce kněz. Několik desítek mladých lidí mělo čas ke ztišení i svátosti smíření. Program zakončila adorace před Nejsvětější svátostí.

SPOČINOUT NA OTCOVĚ SRDCI
V Blatnici pod Svatým Antonínkem se bratr Lev věnoval historii, struktuře, příčině i následkům hříchu, pokání a odpustkům. Na přednášku navázalo setkání v místní restauraci. Účastníci, mezi které patřili především muži, se dozvěděli mnohé o rozdílném vnímání mužského a ženského světa.

Následující den patřil zamyšlení, podle čeho poznáme, že jsme se modlili dobře. 'Tak jsem zjistila, že jsem se asi celý život modlila špatně,' povzdechla si jedna z účastnic rekolekce. 'Důležité je, že jsi se vůbec modlila,' povzbuzovala ji společnice.

Závěrečný den se P. Eliáš zaměřil na modlitbu na základě dokumentů Jana Pavla II. 'Modlitba, coby skutečný dialog lásky, může člověku dovolit, aby se stal vlastnictvím milovaného Božího Syna, vnímal dotyk Ducha Svatého a v synovské důvěře spočinul na Otcově srdci,' zdůraznil řeholník.

'Vyšli jsme vstříc lidem pracujícím na směny. Zájemci se mohli rekolekcí zúčastnit buď dopoledne, nebo vpodvečer,' vysvětlil správce hostitelské farnosti P. Zdeněk Stodůlka a dodal: 'Přednášky byly ohromné. Člověk se dozvěděl spoustu věcí a účast nás posílila ve víře.'

Kapucínský kněz Pavel Lev Eliáš vede v postní době duchovní obnovu na několika místech Slovácka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou