26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitba breviáře z mobilu

19. 6. 2013

|
Tisk
|

Viděl jsem fotku kněze, jak slouží mši a místo misálu používá tablet. Může to tak udělat každý kněz?

Vydání: 2013/25 Dál vládnout versus předčasné volby, 19.6.2013

 

Kdysi dávno se psalo na hliněné destičky, pak na papyry a pergameny. My jsme zvyklí na texty psané či tištěné na papíře, avšak současná elektronická média stále více pronikají i do oblastí, kde bychom je nečekali.

Čtou se knihy na tabletech, stále více lidí stráví ke své vlastní škodě většinu svého času hleděním do obrazovek počítačů, mobilů, monitorů, iPhonů, a kdo ví čeho ještě. Elektronika je obrovský byznys bezohledně zatěžující životní prostředí. Kupujeme stále nové a nové modely těchto zařízení, jejichž výroba stála hodně energie a ropných surovin a s jejichž likvidací si budou lámat hlavu příští generace.

Tomuto trendu se nemůže vyhnout ani liturgie. Nejeden monsignore či rektor kněžského semináře se modlí breviář z obrazovky svého mobilního telefonu. Proč by tedy mešní texty nemohly být kterýmkoli knězem pronášeny také četbou z obrazovky? Závazný a podstatný je obsah, slova, která kněz při slavení mše pronáší, i když i tady se v současné době můžeme setkat s mnohými nešvary. Všechno je možné, ale ne všechno prospívá. Proto i při slavení mše by kněz měl dodržovat směrnice zaručující důstojné slavení eucharistie.

Liturgie, to není jen četba a odříkání nějakých modliteb, to má být také umění, vkus, krása, harmonie, estetika. Všechno při liturgii má přivádět k Bohu a ukazovat na něj. Dnes se obdivujeme starým liturgickým knihám provázeným nádhernými uměleckými výtvarnými prvky. Dokonalá propracovanost těchto knih a péče, s jakou byly vytvořeny, je přece také vyjádřením úcty k Pánu a jeho Slovu. Misál, podobně jako bohoslužebné nádoby, to je něco, co je vyňato z profánního používání, co je určeno jedině a výlučně k bohoslužbě.

Kněz může mít na svém tabletu, z něhož slaví mši, nahránu spoustu jiných věcí, s liturgií absolutně nesouvisejících. Pokud by tedy kněz používáním tabletu dráždil vkus shromážděných věřících, ať raději používá řádný tištěný misál. Tablet si může vzít na dovolenou, když chce ušetřit nějaký ten dekagram ve svém kufru. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou